Zemlje severne i zapadne Evrope i dalje ne žele proširenje EU, „zemlje zapadnog Balkana i dalje nisu dobile ciljne datume, pregovori sa Albancima i severnim Makedoncima još nisu ni počeli, a četiri nova od 35!) pregovaračka poglavlja koja su otvorena sa Srbima predstavljaju mršavu utehu“ – napisao je u svojoj objavi na Facebook- u u subotu mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto, koji se posebno osvrnuo i na sledeće: zabrinut je što je „nova nemačka ministarka inostranih poslova Analena Berbok nedavno zapretila sankcijama Miloradu Dodiku, vodećem političaru u Republici Srpskoj“.

„EU može da uvede sankcije bilo kome samo jednoglasnom odlukom država članica, a da bude jasno, vredi napomenuti: Mađarska neće podržati nikakve sankcije protiv lidera bosanskih Srba Milorada Dodika. Ako bude došlo do ovakvog predloga, mi ćemo staviti veto na njega“ – naglasio je Sijarto, koji je svoju objavu ilustrovao slikom na kojoj se srdačno pozdravlja sa Dodikom.

Poštovani gospodine ministre inostranih poslova!

Ne! Nama to nije dobro!

Nije to dobro za nas vojvođanske Mađare, što Mađarska, to jest naša matica podržava partiju takvih političara, koji su nam ne tako davno jako, jako zagorčali život. Nije dobro po nas, da se naša zemlja matica jasno, otvoreno i glasno zalaže za jednog takvog političara – koji bi Bosnu i Hercegovinu sigurno i nedvosmisleno gurnuo u još jedan krvavi rat – a po prirodi stvari iz tog rata ne bi bili izostavljeni ni mi, vojvođanski Mađari.

Nije dobro po nas što ministar spoljnih poslova Mađarske u svojoj objavi Republiku Srpsku navodi već velikim slovima, kao da su se svi Dodikovi snovi o nezavisnosti (i noćna mora onih koji trezveno misle) već ostvarili, kao da jedan od dva entiteta u Bosni i Hercegovini više nije entitet već samostalna država.

Nije dobro za nas, vojvođanske Mađare što je posle subotnje objave na Facebook-u Peter Sijarto ponovio svoje reči tokom posete Skoplju u ponedeljak: Mađarska će braniti Dodika. „Oni koji prete sankcijama liderima bosanskih Srba, mnogo bi bolje uradili ako bi seli i lično pregovarali sa gospodinom Dodikom pre nego što preduzmu mere protiv njega“ – rekao je Sijarto u Skoplju.

Mađarski ministar spoljnih poslova je maksimalno u pravu u tome da bi pre uvođenja kaznenih mera trebalo konsultovati zainteresovane strane. Međutim, on široko preskače jednu „sitnu“ činjenicu, a to je da međunarodna zajednica ništa drugo i ne radi već mesecima nego pokušava da pregovara, da upozorava. Zato što je Milorad Dodik čvrsto naumio da Republiku Srpsku učini nezavisnom od Bosne i Hercegovine, da poništi Dejtonski sporazum, koji je ućutkao oružje; i kakav-takav, ali je stvorio mir u toj mnogo napaćenoj zemlji. I iz toga se vidi da Dodik ne priča samo u vazduh, da banjalučki parlament prihvati niz onih rezolucija, koje se ne mogu nazvati drugim, nego konkretnim koracima ka nezavisnosti. Uostalom, indirektno oporezivanje, zakonodavstvo, vojna i nacionalna bezbedonosna pitanja bi bila oduzeta Sarajevu u korist Banja Luke. Iz parlamenta Republike Srpske je i saopšteno: neustavnim se smatra svaki zakon koji je državi „nametnuo“ visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu.

A zašto sve ovo? Zašto što je prethodni bosanski visoki predstavnik u julu ove godine zabranio negiranje genocida. Političari u Republici Srpskoj su tada počeli da blokiraju rad državnih institucija i preduzimaju niz koraka za proglašenje nezavisnosti.

Peter Sijarto nije neobavešten. Peter Sijarto sve to tačno zna. Kao što verovatno ima sasvim tačne podatke i o tome koliko je krvi proliveno u Bosni i Hercegovini pre samo trideset godina, kakve su zločine u ime Srba i srpstva počinili Dodikovi politički i ideološki prethodnici. Mogao je da čuje, ako je hteo, o koncentracionom logoru Manjača, gde su u leto 1992. godine snimljene fotografije tamo zatočenih Bošnjaka koje su podsećale na Aušvic. Mogao je da čuje da su nesrpske žene masovno silovali vojnici Republike Srpske, devojke, žene, terajući ih da rađaju nasilno začete fetuse. Mogao je da čuje kako su gladne, promrzle stanovnike Sarajeva tri i po godine streljali pijani vojnici. I o tome šta se dogodilo u Srebrenici. I naravno i o tome, da su vojvođanski mladići i muškarci Mađari, morali da učestvuju u ovim strahotama ako nisu imali sreće. Možda i o tome koliko njih je pobeglo upravo u Mađarsku pred mobilizacijom…

Sad bi Sijarto stavio veto u korist Dodika.

Zašto?

Ima li ovaj veto neke veze sa činjenicom da je predsednik vlade Republike Srpske Radovan Višković pre samo dve nedelje za Radio Slobodnu Evropu potvrdio da će „Republika Srpska i Mađarska nastaviti da osnivaju onaj razvojni fond, koji bi obezbedio grant od sto miliona evra malim i srednim preduzećima i poljoprivrednicima srpskog entiteta?

Vest o osnivanju fonda, pojavila se u štampi Republike Srpske, nakon što je Viktor Orban početkom novembra posetio selo Laktaši kod Banja Luke, gde se sastao sa Dodikom i drugim srpskim zvaničnicima. O svemu ovome mađarski mediji nisu preneli ništa. Srpski rečeno, Orbanovi bi Dodiku dali sistem podrške koji poznajemo iz delovanja Prosperitati-ja u Vojvodini. Uz skromno ograničenje da tamo prekogranični Mađari ne bi dobili podršku.

A sve se to dešava kada mađarska vlada sprovodi oštru finansijsku štednju i obustavlja razvojne procese u Mađarskoj.

A u isto vreme za građane Republike Srpske će već od sledeće godine biti dostupno sto miliona evra… Tačno onoliko koliko su Mađari Zakarpatja dobili za deset godina da napreduju u svojoj domovini.

Nije to problem što Mađarska daje i nekom drugom. Nevolja je u tome što daje onima koji bi ponovo razbuktali plamen na ovom području. Na onom području na kom mi živimo. Mi, vojvođanski Mađari.

Susret Dodik-Sijarto (Foto: atvbl.com)