„Glasanje je svetinja građanskog društva.“

Ovaj citat potiče od američkog sveštenika Teodora Hezburga, a ova rečenica je toliko udaljena od onoga za šta se spremamo 3. aprila, koliko i lanjski sneg. Ni poslednjih nedelja političari nisu bili u stanju da pokolebaju u ljudima uverenje da bi glasanje imalo smisla, ako bi u nedelju stali pred glasačke kutije. Niti je došlo do promene stava kod onih koji su uspeli da nekako ostanu nezavisni od aktuelnih partija na vlasti, a definitivno ne kod onih koji su se na komandu pojavljivali na manifestacijama tokom kampanje i na isti način pod prinudom će izaći na glasanje u nedelju. Jer je sistem, politika, takva – misle, odmahnu rukom i idu dalje.

Što se tiče prava glasa, u udžbenicima takođe nalazimo da se „u demokratskim sistemima biračko pravo ostvaruje univerzalnim, jednakim, neposrednim i tajnim glasanjem“. Cela priča propada već kod demokratskog sistema, jer znamo da je Srbija od demokratije – da, mogu samo da se ponavljam… – tako daleko, kao od lanjskog snega. A ako pogledamo skandal oko glasanja pismenim putem u Mađarskoj poslednjih nedelja, onda se dovodi u pitanje i postojanje tajnog glasanja, pošto su pismene glasove poslate u Vojvodinu nosili na kućne adrese aktivisti jedne stranke, pomagali da se popune i velikodušno ih vraćali tamo gde je trebalo.

Uprkos svemu ovome, ne možemo da ostanemo kod svojih kuća 3. aprila, kada biramo predsednika i parlament Srbije. Naše je pravo i dužnost da izrazimo svoje mišljenje, kakvo god ono bilo: nezadovoljno aktuelnom vlašću, razočarano, eventualno iznuđeno.

Glasamo i biramo da ostanemo pri uobičajenom, jer to barem ne predstavlja iznenađenje, poznato nam je, čak i ako nam se ne dopada previše. Ili eventualno pokušamo da menjamo, možda nam se otvore neke nove kapije, možda nam život otvori i neke nove mogućnosti. Dajući svoj glas znamo da smo uradili ono što je bilo potrebno, ono što je od nas tražila domovina.

I onda će nešto pre deset sati u nedelju biti jasno, da li ćemo se približiti demokratiji, poštovanju osnovnih prava, poštenju, ili ćemo i dalje biti daleko, kao od toliko drugih stvari, i kao od lanjskog snega.

Glasačka kutija (Foto: infolo.rs)