Nije se uopšte šaliti sa ovim jezivim vrućinama…

Svi mislimo da nam ništa neće faliti, ali možemo gadno da se prevarimo… S obzirom da je pred nama nedelja jezivih, više nego tropskih vrućina, pre bih rekla pustinjskih, nije zgorega podsetiti se šta savetuju stručnjaci.

Elem, pod jedan, jasno nam je svima da preterano izlaganje suncu može biti pogubno, naročito kad su ovakve vrućinčine.

Iz hitne pomoći u gotovo svim većim mestima apeluju i izveštavaju o tome da im se redovno javljaju pacijenti sa simptomima kao što je slabost, malaksalost, mučnina, vrtoglavica, a često i snižen krvni pritisak. Sve to mogu biti posledice nedovoljnog unosa tečnosti. Zato, nigde ne idite bez flaše vode, a ako baš ne morate, ne idite nigde, barem za vikend.

Zatim, ne treba zaboraviti da je svakom, ali baš svakom tipu kože potrebna zaštita, pa ako baš morate da izađete, lekari savetuju da obavezno koristite neko sredstvo sa zaštitnim faktorom makar 30. Ako ste svetloputi i više. Svi znamo da duže izlaganje UV zracima nije baš naročito zdravo, pa umesto prepečene kože, bolje je izabrati zdravlje. Preterano sunčanje može dovesti do češće pojave malignih tumora kože, čiji je broj u sve većem porastu, to možete pročitati na apsolutno svim medicinskim sajtovima.

Roditelji, oprez, bebama do godinu dana se nikako ne preporučuje direktno izlaganje suncu.

Republički hidrometeorološki zavod je izdao dva upozorenja za naredne dane zbog ekstremnih temperatura u Srbiji. Treba se maksimalno čuvati, jer kao što na početku rekoh, nekad prosto olako shvatamo da klima više nije kao što je nekad bila i da ekstremna temperatura bukvalno može da ubije čoveka, ako se previše junači. Priroda je ipak jača od svih nas, kako god da okrenemo.

Lekari savetuju da se na ovim temperaturama jede lagana hrana, to jest, više voća i povrća, naročito sezonskog. Ono što je takođe veoma interesantno je i to da svi do jednog savetuju da se nikako ne preskače doručak, jer to može itekako da utiče na šećer u krvi. Savetuju žitarice, jaja, sveže povrće, sendviče, ali ne tople. Ono što je kuriozitet za neke je i to da se leti preporučuje da se piju topli, a ne hladni napici. Zato što su u skladu sa spoljnom temperaturom i nakon toga naš organizam šalje mozgu signal da nam je vruće, što uzrokuje znojenje, a koje pak pomaže da se rashladimo. Međutim, nekom je toliko vruće da zaista mora da popije nešto hladnije, autosugestija je moćna jedna stvar. Ali treba znati da hladni napici „zatvaraju krvne sudove“, kako ističe doktorica Vesna Marić.

Bilo kako bilo, tečnost je obavezna. Dehidracija nikad nije dobar drug, a na ovim temperaturama može biti i pogubna, kao što rekoh.

Koliko god nam prijala čaša hladnog piva po ovom vremenu, alkohol treba izbegavati u širokom luku. On podstiče da se tečnost izbaci kroz mokraću, znoj i onda može da dođe do kolapsa usled pada pritiska zbog širenja krvnih sudova i manjka vode, kako je izjavila doktorica Marić za BBC na srpskom. Ako baš morate nešto da popijete, neka to bude uveče i ne prelazite granicu od čašice žestokog pića, čaše vina ili konzerve ili flaše piva, s tim da ne treba zaboraviti da je pivo diuretik, te ćete posle nekog vremena učestalo odlaziti u toalet, a to opet dovodi do manjka tečnosti u organizmu. Skoro svi stručnjaci se slažu da jedna čaša nečeg ne može bitno da utiče ni na šta, ali je ipak tokom ovih jezivih vrućina najbolje piti samo vodu.

Alkohol i kupanje je ogromno NE! To ni u jednom momentu ne treba zaboraviti.

Iz Zavoda za javno zdravlje Beograd, savetuju sledeće:

-Sklonite se sa sunca!

-Izbegavajte prekomerno fizičko naprezanje!

-Obucite se adekvatno (lagana odeća svetlih boja od prirodnih materijala, šešir ili kačket, naočare za sunce sa UV filterima)

-Rashladite se! (kupanje ili tuširanje mlakom vodom)

-Unosite dovoljnu količinu tečnosti! (pre svega vodu, pa i supe, mlake čajeve, sveže voćne sokove)

-Adekvatno se hranite! (jedite češće i manje, lagane obroke)

-Poseban oprez kod uzimanja lekova! (konsultacija sa lekarom kod hroničnih bolesti i mogućeg uticaja toplote na lekove koje uzimate)

-Rashladite prostor u kome boravite! (ako nemate klima uređaj, noću ili u ranim satima otvorite prozore da provetrite i zatim ih zatvorite i zamračite, kako bi u prostorije ulazilo što manje toplote)

-Oprezno u vozilima! (pre ulaska u vozilo sve otvoriti na par minuta i sačekati da se iznutra malo rashladi)

-Ne rashlađujte previše vozilo klima uređajem! (temperatura u vozilu mora biti nekoliko stepeni niža od spoljne)

-Decu i kućne ljubimce nikada ne ostavljajte same u vozilima! Čak ni u hladu!

-Obratite pažnju na najugroženije! (decu, starije osobe, bolesnike, ljubimce)

I tako. Ako sve ovo imamo u vidu, lakše će nam biti i da podnesemo ove velike vrućine koje slede. Još kad bi i poslodavci, pa i država više pazili na svoje radnike, odnosno građane, bilo bi nam još lakše.

Do tada nam ostaje da se sami pazimo, a i da pazimo na one oko nas.

Srećno nam leto svima.

Ekstremne vrućine (Foto: severe-weather.eu)