U Srbiji su tokom pretprošlog vikenda održani lokalni izbori. Neregularnosti, kupovina glasova, incidenti, call centri, paralelne i duplirane izborne liste karakterisale su glasanje u većim naseljima, a baš se ni ne može znati kako su se odvijali izbori u manjim opštinama. U ovim okolnostima je krenulo više opozicionih grupa na više mesta, ali nigde u Vojvodini nisu uspele da pobede. U Nišu, čini se da jesu, a i u Čačku su rezultati veoma blizu. Meštani su tamo veoma srećni, kažu da su sve promene krenule sa juga, pa i 1996. godine, a koje su naposletku srušile Miloševićevu vlast. Trebalo je vremena, trebaće vremena i sada.

Na izbore je izašlo oko pola vojvođanskih birača – negde je to bilo 40, a negde skoro 60 posto – što znači da oko pedeset posto ljudi koji ovde žive nije bilo zainteresovano za to što smo birali lokalnu vlast, osećali su da oni nikakve veze sa tim nemaju. Niska izlaznost i ovog puta je odgovarala Srpskoj naprednoj stranci.

Dok je ranije SVM stalno govorio o istorijskoj pobedi, bez obzira na egzaktne brojke, sada je to slavlje izostalo. Savez vojvođanskih Mađara – kako je to formulisao Balint Pastor, predsednik stranke – ostao je na nogama. Ostajanje na nogama znači da će SVM u naredne četiri godine imati tri predstavnika manje u Subotici, dok će Srpska napredna stranka imati četiri predstavnika više. SVM će manje predstavnika imati i u Bečeju, Adi, Malom Iđošu, pa čak i u Kanjiži, iako je u ovoj potonjoj SVM dobio najviše glasova. Mađarska stranka je u Bačkoj Topoli samo zadržala broj mandata, a povećala ih za jedan u Senti, iako su tu dobili manje glasova nego na prethodnim izborima.

Subotica je izgubljena, SVM je u njoj poslednji put na lokalnim izborima pobedio pre dvadeset godina i najverovatno više nikada neće pobediti. Srpska napredna stranka ima apsolutnu većinu, što znači da bi mogla – naravno da neće, ma koliko bili pogoršani odnosi na lokalnom nivou – da formira vladu bez SVM.

Može li SVM da zadrži predsedničko mesto u parlamentu i koja će biti cena toga? Između ostalog, sada je to najveći problem u gradu u severnoj Bačkoj, gde je Balint Pastor vodio intenzivnu kampanju, ali nije uspeo da postigne dobre rezultate. SVM je u Subotici dobio više od četiri hiljade glasova manje nego 2020. godine. To može biti rezultat emigracije, ali i isključive i unutrašnje politike koju je stranka vodila poslednjih godina. I pored toga što je stranka potrošila hiljade evra na oglase na društvenim mrežama i pozivala lakejske medije da izveštavaju o njihovim događajima, koje su organizovali za svoje ljude, ni ovoga puta nisu zastali da razgovaraju ni sa jednim „običnim“ čovekom na ulici. Nisu organizovali nijednu otvorenu javnu tribinu, na koju bi Vojvođani mogli da odu i kažu šta ih muči. Premda će za ostajanje na nogama, kako se čini, sve manje biti dovoljno da aplaudiraju jedni drugima na raznim događajima. Za to bi bila potrebna prava, iskrena otvorenost i volja da se nešto uradi. Za zajednicu.

Balint Pastor (Foto: novosti.rs)