Članica Regulatornog tela za elektronske medije (REM), Judita Popović, najavila je da će podneti prijavu protiv televizije Pink, na kojoj je u nedelju uveče u udarnom terminu ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin prikazao fotografije osakaćenih tela žrtava kriminalne grupe Veljka Belivuka, javlja N1. I jeste podnela prijavu.

Popović je dodala i to da ne očekuje neku ozbiljnu reakciju, s obzirom na to kako je sve prošlo u martu, kada se to dogodilo prvi put i kako kaže, „kada se ta metodologija uvela na javnu scenu”. Ona je istakla da ovakve stvari ne bi trebalo da se dešavaju u jednoj uređenoj državi.

Pomenuta članica REM-a je i nakon konferencije za medije predsednika Aleksandra Vučića na kojoj su prvi put prikazane odsečene glave navodnih žrtava kriminalne grupe ukazala da su povređene odredbe člana 50 Zakona o elektronskim medijima, kao i član 21 Pravilnika o ljudskim pravima u oblasti pružanja medijskih usluga.

ZAKON O ELEKTRONSKIM MEDIJIMA

Obaveza poštovanja ljudskih prava (član 50)

Medijska usluga se pruža na način kojim se poštuju ljudska prava a naročito dostojanstvo ličnosti.

Regulator se stara da se u svim programskim sadržajima poštuje dostojanstvo ličnosti i ljudska prava, a naročito se stara da se ne prikazuje ponižavajuće postupanje i scene nasilja i mučenja, osim ako za to postoji programsko i umetničko opravdanje.

Sadržaji koji mogu da škode fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloletnika moraju biti jasno označeni i ne objavljuju se u vreme kad se osnovano može očekivati da ih maloletnici prate, imajući u vidu uobičajeni raspored njihovih aktivnosti, osim izuzetno kao zaštićena usluga sa uslovnim pristupom na način predviđen ovim zakonom.

Pravilnik o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga: 55/2015 – 190 (Član 21)

Pružalac medijske usluge ne sme objavljivati programske sadržaje u kojima se prikazuju nasilje, narkomanija, ponižavajuće postupanje, mučenje ili drugo nečovečno postupanje prema ljudskom biću na način kojim se takvo postupanje podstiče, veliča, opravdava, umanjuje mu se značaj ili se prikazuje na drugi način kojim se povređuje ljudsko dostojanstvo.

Pružalac medijske usluga ne sme prilikom prikazivanja stvarnih događaja narušavati ljudsko dostojanstvo, naročito prikazujući obolelo lice ili žrtvu nasilja ili tragičnog događaja koja umire ili je izložena ozbiljnoj fizičkoj ili mentalnoj patnji.

I tako dalje…

A predsednica Saveta istog tog pomenutog tela, Olivera Zekić, misli da je prikazivanje slika imalo edukativnu ulogu. „…Čvrsto sam ubeđena da je prikazivanje zla poučno…” Pa šta na ovakvu jednu rečenicu uopšte može da se prokomentariše… Šta ima veze što je prekršen zakon, koga to briga, neke očito nije ni najmanje. Neverovatno. Lud zbunjenog.

Rade Đurić, pravnik NUNS-a je izjavio da se ovde radi o stvarima koje na užasan i ozbiljan način krše pre svega dostojanstvo žrtve. Đurić je takođe postavio i esencijalno pitanje, a to je, odakle uopšte novinama slike koje su zapravo dokumenti iz krivičnih postupaka (urednici Informera izabrali su da objavljivanjem „šokantnih fotografija“, koje pokazuju zločine članova grupe Veljka Belivuka, čak nekoliko zakona prekrše, javlja N1, a gore možete pročitati i koji su to zakoni i članovi)?

Esencijalno pitanje. Istraga je u toku. I visoki državnici naše zemlje ne vide u pokazivanju tih fotografija nikakav problem.

Nekada je sveopšti utisak da zakoni u ovoj državi postoje samo da bi postojali i da bi ih vlast potezala onda kada njima to odgovara, inače se očito ne poštuju ni koliko zrno graška.

Kako je na pokazivanje gnusnih fotografija i neosporno kršenje zakona reagovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić?

Pa u najmanju ruku zanimljivo.

Rekao je da bi slično reagovao po ovom pitanju, i dodao da će tražiti od vlasti da i dalje otkrivaju informacije, ali da ne ugrožavaju krivični postupak. Rekao je i to, da je navikao da ga za sve krive. Kao da je to u ovom slučaju mnogo pa bitno.

Takođe je obavestio javnost i o tome da je on na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova, isto bi to uradio. I da će tražiti od nadležnih da sve pokažu javnosti, što god mogu (pa pitanje i jeste bilo da li mogu). Po njemu je bitno da to vide ljudi.

Ali očito nije najbitnije da se poštuje zakon. To jest, poštuje se onda i kada to vlasti odgovara, ponoviću.

Inače je, više nego očigledno, samo slovo na papiru.

A da regulatorna i ostala tela postoje samo radi reda, i to je jasno.

Zna se ko nam kroji sudbinu i ko vedri i oblači.

A zna se i kako izgledaju države u kojima zakoni postoje radi reda, a zna se i kako se zove državno uređenje u kom jedna osoba diriguje svime.

A zna se i kako se zovu podanici jedne takve države.

Ali se ne zna još uvek, koliko dugo mogu da trpe.

Očito i previše…

Foto: danas.rs