Srbiju je pre par dana „potresla“ vest kada je objavljeno koliko mesečno zarađuje Dušan Bajatović, direktor JP Srbijagas i član SPS-a. Kako piše Nova, pomenuti gospodin je rekorder po primanjima među državnim i partijskim funkcionerima, mesečno zarađuje blizu 34 000 evra, a tokom prošle godine dobio je i dva bonusa i to u ukupnom iznosu od 102 000 evra. Da, dobro ste pročitali.

Poređenja radi, u maju 2020. godine je prosečna godišnja plata pilota komercijalnih linija, kopilota i inženjera leta, prema The Occupational Outlook Handbook bila 160 970 američkih dolara. Godišnja plata hirurga u zemljama sa višim standardom je od 349 000 do 490 721 dolara prema sajtu salary.com. I jedni i drugi odgovaraju za ljudske živote.

Kako je onda Dušan Bajatović stigao do mesečnih primanja od oko 34 000 evra? I za šta to on odgovara?

Odgovor na prvo pitanje je lakši, s obzirom da je do tog iznosa došao tako, što obavlja sedam funkcija. Kako Nova navodi, on je u aprilu ove godine imao tri direktorske pozicije, predsednik je dva nadzorna odbora i član još jednog, a i poslanik je u Skupštini Srbije.

Jednom rečju, čovek mora biti veliki genije ili nešto slično. A to slično je pripadnost onoj istoj kliki koja se već skoro tri decenije samo smenjuje na ovom našem političkom nebu.

Odgovor na drugo pitanje je već malo teži, s obzirom da činjenice govore jedno, a vlasti nešto sasvim drugo, po običaju. To i ne treba puno da nas čudi, navikli smo. Sad i da govore istinu, verovatno im niko neće verovati.

Elem, kako je još 2018. godine pisao Insajder, Javno preduzeće Srbijagas je dostavilo tada Ministarstvu finansija predlog finansijske stabilizacije tog preduzeća. Rukovodstvo pomenute firme je tražilo da se dug tog javnog preduzeća od 1,1 milijardu evra prema državi jednostavno pretvori u vlasništvo države. Još bolje je da država uporno oprašta dugove ovom javnom preduzeću, odobrava im nova zaduživanja uz garancije iz budžeta. Nikakve kontrole o tome kako je novac potrošen, jasne računice opravdanosti duga, niti šta su posledice zloupotreba. Da li uopšte treba napominjati da je dug otpisan?

Kako dalje Insajder navodi, država je izmirila i obaveze Srbijagasa prema NIS-u, tako što je dug pomenute firme prešao u javni dug, koji naravno plaćaju svi građani. A u pitanju je bila „tričava“ suma od 22, 7 milijardi dinara.

Da ne idemo mnogo u prošlost, moglo bi da bude prilično mučno, dovoljno je da se vratimo u sadašnjost, to jest u 2022. godinu. Kako je jos 2021. godine pisao Danas, prema revidiranoj Fiskalnoj strategiji od 2022. do 2024. godine, planirano je da se budžetski deficit smanji na tri posto BDP-a u 2022. godini i da nastavi da se smanjuje do jedan posto u 2024. godini. E sad, tu se opet pominje Srbijagas, s obzirom da pomenuti dokument „ni na koji način ne adresira nagli skok cene energenata koji bi mogao negativno da se odrazi na poslovanje najvećih javnih preduzeća, a posebno Srbijagasa“, navodi se u mišljenju Saveta uz napomenu da njihove preliminarne analize ukazuju na to da bi ovo preduzeće moglo već u ovoj godini da ostvari gubitak od najmanje 100 miliona evra, što bi vrlo lako moglo da se prevali na teret budžeta.

Pa to preduzeće i ne stoji nešto dobro, pošto se stalno pominju neki njihovi dugovi.

A na njegovom čelu je Dušan Bajatović.

Pa ko je uopšte Dušan Bajatović?

On u svojoj biografiji navodi da je inženjer elektrotehnike (smer upravljanja sistemima) i diplomirani ekonomista, ali ne i u kojim visokoškolskim ustanovama je stekao ta zvanja, kako piše Istinomer. Međutim, na direktno pitanje novinara N1. 28. marta 2016. godine rekao je da je Ekonomski fakultet završio u Subotici, a takođe i Višu elektrotehničku, iako tog podatka nema na zvaničnoj stranici Srbijagasa.

Nije zgorega pomenuti ni to da je osnivač i raniji direktor Televizije Most u Novom Sadu. Kako dalje Istinomer navodi, u septembru 2021. godine je doktorirao na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

Ja mislim da u ovoj državi te doktorate više niko ni ne gleda, niti uzima za ozbiljno, ima ih kao salate, čas ih oduzmu, pa vrate, pa tako. Ko će sad tu razaznati ko se za doktorat pomučio svojski, a ko ne. Čudna rabota.

Kako je izvestila televizija N1 2021. godine, sve ispite sa doktorskih studija položio je sa prosečnom ocenom 10,00, mada ga neki doktorandi, kako su sami rekli, nisu sreli ni na overi semestra, ni na ispitima doktorskih studija. Možda se čovek maskirao da ga ne prepoznaju. Da, čovek je u roku od sedam meseci završio doktorsku disertaciju na 329 strana.

Interesantno, rekao bi čovek da je genije neki, mada se to po stanju preduzeća koje vodi baš i ne bi reklo. Pre bi se reklo nešto drugo, što nije red pominjati.

Povodom medijskih napisa da ga niko nije video na Fakultetu tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu na kojem je postao doktor nauka, direktor Srbijagasa Dušan Bajatović kaže da i nisu mogli da ga vide jer se doktorske studije organizuju ukoliko ima pet kandidata, a na smeru ih je bilo dvoje. “Svi su čitali taj rad i jedva su čekali da nađu plagijat. Pa što ga nisu našli?”, pita Bajatović u intervjuu za 021.rs.

Lud zbunjenog, spining po običaju.

Ono što je postalo najuobičajenije u ovoj zemlji je i to da jedno vreme sve pršti od neke vesti, a posle to lepo utihne i na scenu stupa ona naša više puta dokazana „pojeo vuk magarca”.

Ko je ovde vuk, a ko MAGARCI, zaključite sami.

Dušan Bajatović (Foto: in4s.net)