Proteklih dana nije nedostajalo poruka, iako zaista nismo mislili da može da se izrodi „problem“ iz toga, što smo detaljno objasnili dokument koalicionog sporazuma SVM – SNS. To smo uradili zato, da bismo olakšali mađarskom čoveku u Vojvodini, da vidi da li je nešto urađeno od strane onih koji zastupaju mađarske interese, u slučaju naselja kojima su tangirani, ili ne. Onda se ovo malo zapetljalo, jer je jedan od puteva obuhvaćenih planom, kako se ispostavilo, već ranije bio asfaltiran. Tako barem tvrde meštani. Zatim je deset dana kasnije, Balint Pastor, predsednik SVM-a, ponovo prebacio metu, kada nas je ponovo nazvao „istražiteljima“ i „opozicionom štampom“ na svojoj stranici na društvenoj mreži – dok se, zahvaljujući maloj istrazi, pod znacima navoda, pokazalo – da nije u pravu. Naime, neko je nakndano izmenio tekst koalicionog sporazuma i ispravio Kljajićevo, čiji je naziv stajao u originalnom dokumentu, na Bački Sokolac, kako bi se plan zaista i mogao sprovesti u delo. Mi obično sa ovim nemamo problema, najviše malo ukoravanja, jer se u velikom poslu dešava da ljudi pogreše, naprave grešku u kucanju ili pravopisnu, pogotovo kada imaju toliko posla kao politička stranka ili eto osoba koja radi u nezavisnom novinarstvu.

Ali, kad smo već kod etiketiranja: istina, nije prvi put da podsećamo na ovo – mada je ponavljanje majka znanja – evo nekoliko definicija o tome šta je zapravo istraživačko novinarstvo i šta je razlika između opozicione i nezavisne štampe.

„Istraživačko novinarstvo obuhvata istraživanje i otkrivanje pozadine vesti, činjenica i pojava od velikog interesa za javnost od strane novinara, a zasniva se na nezavisnom istraživačkom radu i otkrivanju originalnih, do tada nepoznatih veza. Zadatak istraživačkog novinara – za razliku od novinara koji priprema dnevne izveštaje i analitičke materijale, a koji obrađuje javna dešavanja preko relativno lako dostupnih izvora – jeste da otkrije informacije koje se obično namerno kriju, jer se odnose na pitanja koja su pravno ili etički sporna. Svrha i zadatak istraživačkog novinarstva je da otkrije istinu, pa se često bavi osetljivim slučajevima, te je često prinuđeno da koristi sredstva koja se razlikuju od tradicionalnih novinarskih metoda.“

S obzirom na to da su izvori korišćeni za naše članke objavljenje na portalu Sabad Mađar So-a bili lako dostupni svima, pa se čak ni ne smatraju osetljivom materijom (ili pak ipak da?), ne možemo ni na koji način govoriti o istrazi, najpre o dnevnom izveštaju. Možda je bilo potrebno malo pažnje, ali svakako ne i istrage, da se primeti da je neko naknadno, nakon objavljivanja našeg članka, izmenio sporazum i ispravio naziv dotičnog naselja. To što smo to i napisali, ne treba nama da smeta…

A što se tiče tako često spominjane „opozicije“, takođe smatramo da ćemo otkriti zbrku sa pojmovima. SVM ovde ne samo da nema opoziciju, nego nije ni na vidiku. Štampa nije politička partija, odnosno ne može da igra ulogu partijske opozicije. Ono o čemu Balint Pastor govori je nezavisna štampa.

U intervjuu u aprilu 1973. godine, Brit Hjum, američki novinar, odgovorio je na pitanje zašto je odabrao izveštavanje o utvrđivanju činjenica kao svoju profesiju, te je odgovor počeo rekavši da u demokratiji javnost ima pravo da zna činjenice. „U novinarstvu je najvažnije da do javnosti dopre informacija koju je vlast htela da sakrije“ – rekao je on.

Slobodom štampe nazivamo stanje u kom novinari sami odlučuju, oslanjajući se samo na sopstvenu stručnost, iskustvo i mišljenje, oslobođeni spoljnih uticaja, pretnji i zakonskih ograničenja, kakav će se sadržaj pojaviti u štampanim proizvodima koje uređuju. Ova sloboda se proteže i na odsustvo intervencije države. Sviđalo se to nekom ili ne.

Štampanje (Foto: autoprintmachine.com)