Sindikat lekara i farmaceuta Srbije zatražio je od Ministarstva zdravlja, Kriznog štaba i Vlade Srbije da hitno obezbede dovoljan broj PCR testova i opredele ih zdravstvenim ustanovama po što hitnijem postupku, da se ustanovi obaveza testiranja zdravstvenih radnika po proširenim indikacijama, unapredi organizacija rada u zdravstvenim ustanovama i obezbedi lična oprema u dovoljnom broju za sve zaposlene, da se ojačaju kapaciteti za testiranje i obradu testova i pojača epidemiološki nadzor u pogledu testiranja najbližih kontakata zaraženih i preminulih. Zatraženo je i tačno i blagovremeno informisanje.

„Objavljivati s koliko PCR testova raspolaže koji okrug u državi Srbiji na dnevnom nivou, kao i koje laboratorije uzorkuju testove za te okruge. Objaviti koliko PCR testova ima na nivou cele države, bez uračunavanja seroloških brzih testova. Informacije koje se javnosti plasiraju preko medija jesu da Srbija ima obezbeđenih preko 200.000 testova, na šta ne ukazuju naša saznanja ’sa terena’, odakle dobijamo samo podatke o nedovoljnom broju testova i problemima do kojih tom prilikom dolazi“, piše u saopšenju Sindikata.

Postavljeno je i pitanje zbog čega se na rezultate testova čeka pet do deset dana.

„Period od pojave simptoma do dobijanja rezultata je presudan period u transmisiji virusa, kako ukazuju sve analize do sada. U vezi sa tim, učiniti transparentnim razloge za čekanje, pre svega. Ojačati kapacitete laboratorija i obezbediti ranije dobijanje rezultata. Učiniti transparentnom listu laboratorija koje rade analizu i broj uzoraka koje urade na dnevnom nivou“, zatraženo je.

Zahtev je i „uvođenje rada u turnusima“ u zdravstvenim ustanovama.

„Jedne nedelje jedna grupa zdravstvenih radnika – tim, druge nedelje druga grupa odnosno tim, ili smena timova odnosno grupa na par dana kako bi što manji broj zaposlenih rad obavljao istovremeno u jednoj prostoriji, odnosno u delu/objektu, kao i iz razloga preko potrebnog odmaranja zaposlenih. Ukoliko jedan tim dođe u kontakt sa zaraženim, samo taj jedan tim bi išao u izolaciju, drugi bi bio dostupan za pružanje zdravstvene zaštite, čime se štiti zdravstveni sistem u celini“, poručuje se u saopštenju.

Zatraženo je i da se zaposleni koji spadaju u rizične grupe zaštite povlačenjem na mesta gde nema nikakvog kontakta sa zaraženima.

Kada je u pitanju blagovremeno informisanje, zatraženo je objavljivanje informacija o zaraženim zdravstvenim radnicima i zaposlenima u zdravstvenim ustanovama, po gradovima, na dnevnom nivou; da se na sajtu svake zdravstvene ustanove objavljuju podaci o broju testiranih, pozitivnih i negativnih, o ukupnom broju ispravnih respiratora kojima raspolaže ustanova, broju zauzetih respiratora, sa podacima na dnevnom nivou; da se na sajtu svake zdravstvene ustanove objavljuju podaci o stanju opreme za ličnu zaštitu, sa stanjem upotrebe na dnevnom nivou, šta nedostaje.

U saopštenju se navodi i da Sindikat smatra da je zdravstvena situacija u državi alarmantna.

„Stradaju građani, stradaju zdravstveni radnici, stradaju mladi. Nepoverenje prema zvaničnicima je ogromno. Stvorena je dihotomija u stavovima, objavama, građani ne znaju u šta i kome da veruju. Država ’živi’ od privrede, da, ali istu tu državu čine ljudi. Pored teritorije i suverenosti, neophodan je treći, osnovni element – stanovništvo. Zdravlje i život su neprikosnoveni i moraju biti iznad svakog materijalnog i ekonomskog interesa“, poručeno je iz Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

Zahteve je potpisala predsednica Glavnog odbora tog sindikata dr Gorica Đokić.

Izvor: Insajder

Naslovna fotografija: Pixabay