Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine okarakterisao je odluku Vlade Srbije od 4. marta kao sramnu sa više aspekata.

Naime, tog dana je Vlada na sednici usvojila Uredbu o izmenama i dopunama Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenima u javnim službama.

Kako su objavili na svom zvaničnom sajtu, Srbija je svetski šampion, pošto smo jedini na planeti Zemlji koji smo proces inkluzije obrazovanja obavili sa uštedom novca.

O čemu se zapravo radi, da bi razumeli i oni koji nisu direktno uključeni u celu priču, u objašnjenju veoma jasno piše: „Da bi razumeli i oni koji nisu u materiji, pomenutom Uredbom propisano je 10% uvećanja osnovice za zaposlene u specijalnim školama. Nakon usvajanja Uredbe uvedena je inkluzija, a da nije angažovano nijedno stručno lice, da niko nije dodatno plaćen za dodatni rad, pri čemu su mnoge specijalne škole ostale bez odeljenja, a neke su se našle i pred gašenjem. Svaki nastavnik u redovnoj školi na taj način naprasno je postao ‘stručan’ za rad sa decom sa smetnjama u razvoju, a ako bi isti taj nastavnik  pokušao da sa tom istom decom radi u specijalnoj školi – bio bi nestručno lice.

Dakle, ovo što imamo nije inkluzija već eksperiment u kome posmatramo kako će reagovati zdrava deca na dete sa smetnjama u razvoju, kako će to dete reagovati na novo okruženje, kako će se ponašati roditelji deteta sa smetnjama u razvoju, a kako zdrava deca. Na kraju, ostaje još da se vidi  kako će nastavnik posle 16 sati obuke (mnogi ni to nisu imali) sve to nadgledati praveći individualni obrazovni plan za decu sa smetnjama u razvoju, bez obzira kako će takav rad uticati na razvoj deteta, a sami nastavnici za taj dodatni rad – neće biti plaćeno nijedan dinar!

Ostaje da se vidi kako će ova odluka uticati na već pokrenute sudske postupke.

Ljudmila Janković Gubik (Slobodna reč)

Cena obrazovanja, naslovna fotografija: Pixabay