Čitalac sa pravom postavlja pitanje: „Kakav je ovo glupav naslov?“, jer nije dovoljno što se reči u njemu ponavljaju, već je zaista i besmislen, jer ako smo jednom pobedili, onda taj uspeh ne može biti blizu, s obzirom da je već ostvaren. I to je tako, logika zaista to diktira, međutim, živimo u takvo vreme i u takvoj državi, kada i u kojoj posle zdravorazumskog razmišljanja čovek postaje sve sumnjičaviji prema samom sebi, i počinje da ispituje da li je on poludeo ili njegovo okruženje.

Ali pogledajmo ovu anomaliju koja figurira u naslovu, a proizišla je iz toga da je Srpska napredna stranka u obaveštenju od marta – aprila 2020. godine ubistvenim slovima izjavila: Srbija je pobedila u borbi protiv opasnog virusa. Iza naslova nema upitnika, tako da – svidelo se to nama ili ne – to je tako objavljeno i gotovo je, kraj, pakujemo se, nema tu više šta da se vidi, i baš kao i u Mađarskoj, i ovde su političari oborili korona virus na pod. I onda je sudbina donela to, da se virus uspeo oporaviti od ove porazne situacije, u Srbiji je neprekidno rastao broj novozaraženih, te je nakon pojavljivanja i nabavke vakcina državni sekretar Ministarstva zdravlja izjavio gostujući na televiziji Pink: „Pobeda nad virusom je veoma blizu“, čemu će doprineti činjenica, da će Srbija uskoro započeti proizvodnju svoje vakcine, uz pomoć ruskih stručnjaka.

Deset meseci je prošlo između pobede najavljene u obaveštenju i izjave državnog sekretara „da smo nadomak pobede“. U toku ovog perioda, jako mnogo njih se zarazilo, mnogi su završili u bolnici, i preminulo je oko četiri hiljade ljudi. Tokom tog perioda, većina lekara i medicinskih radnika, radili su preko krajnjih granica napora, a u isto vreme su strahovali šta će se dogoditi ako se oni ili član njihove porodice zaraze.

„Vatrogasac ne žuri u kuću koja gori jer je neustrašiv, već zato što je njegov poziv jači od straha“ – napisao je John C. Maxwell. Upravo tako rade i zdravstveni radnici, čiji glas nažalost potiskuju političari. Pobeda, a?

Janoš Teke (Slobodna reč)

Korona virus, naslovna fotografija: Pixabay