Nakon što je Ministarstvo zaštite životne sredine nekoliko nedelja ranije objavilo na svojoj veb stranici da se 2021. godine neće više primati prijave za finansiranje od onih građana, koji su kupili električni ili hibridni automobil ili planiraju sada da ga kupe, jer je iznos predviđen za finansiranje u budžetu za 2021. godinu iscrpljen, ministarstvo je sada navelo da se prijave mogu ponovo predati, jer kupci ekoloških automobila u Srbiji mogu ponovo računati na podršku od sledeće godine.

Planirano je da uslovi subvencije za narednu godinu budu objavljeni već u novembru ove godine. Prema Ministarstvu zaštite životne sredine, novi konkurs će pojednostaviti proces i na taj način ga ubrzati. Prema nezvaničnim informacijama, iznos subvencija se neće promeniti, pa će kupovinu električnih skutera i tricikala država podržati sa 250 evra, u slučaju hibridnih automobila sa 2500 evra, a kupovinu plug – in hibridnih automobila sa 3500 evra, dok će kupovinu isključivo električnog automobila država pomoći sa 5000 evra. Vlada Srbije je za ovu namenu odvojila ukupno 120 miliona dinara, ili nešto više od milion evra.

U Mađarskoj je vlada izdvojila 2,9 miliona evra (milijardu forinti) za ovu namenu tokom prve faze, ali je ovaj iznos iscrpljen za dva do tri sata. U Mađarskoj, bespovratna subvencija je 2,5 miliona forinti ispod kupovne cene od 12 miliona forinti, odnosno, u slučaju automobila koji pripadaju cenovnoj kategoriji ispod 35 000 evra, mađarska država je obezbedila subvenciju od 7 200 evra. U slučaju električnih automobila koji koštaju između 35 i 44 hiljade evra, državna subvencija iznosi 4 300 evra (1,5 miliona forinti), dok državne pomoći uopšte nema za kupovinu električnih automobila u cenovnoj kategoriji iznad 44 000 evra.

Prema člancima u srpskoj štampi, najjeftiniji električni automobil, Dacia Spring, biće predstavljen u Srbiji u oktobru, a cena će mu se kretati oko 12 000 evra uz državnu podršku.

Foto: autostart.co.rs