Uskrs.

Najveći hrišćanski praznik. Tada se slavi Isusov povratak u život, to jest vaskrsenje. Ukratko toliko, o farbanju jaja raznim tehnikama i gozbama koje se tada upriličuju ovom prilikom nećemo, moja želja je da ga svako proslavi u miru i ljubavi, sa onima koje voli.

Osim opštepoznatih običaja, na svetu ima i onih malo poznatih, a zanimljivih. Ima čak i smešnih, pa i onih za koje se ne zna ni odakle potiču, ali su se eto, uvrežili u tradiciji nekih naroda.

Kako navodi Travel Magazine, u Češkoj i Slovačkoj je na Uskršnji ponedeljak običaj da muškarci i dečaci vrbama i trakama simbolično „šibaju“ žene širom grada. Veruje se da ovaj običaj služi podsticanju dobrog zdravlja i lepote. Mnogi su uvereni da je ovaj koncept smislio neki muškarac, ali žene rado učestvuju u njemu.

Inače je u uskršnjim ritualima diljem sveta često prisutan taj element plodnosti.

U Rusiji se uz uskršnju večeru služi puter u obliku jagnjeta. Naime, ova životinja je inače simbol nevinosti i čistote, te je blisko povezana sa Isusom i Bogom.

Francuzi, kao Francuzi, ne bi bili oni da neki njihov običaj nema veze sa gastronomijom, pa meštani jednog malog mesta na jugozapadu Francuske koje se zove O pripremaju najveći omlet na svetu na Uskršnji ponedeljak. Za njega iskoriste otprilike 4500 jaja, a omlet se sprema u džinovskom tiganju, da bi se zatim njime nahranilo 1000 meštana.

Negde u džungli Papue Nove Gvineje uskršnje drveće je umesto čokoladom ukrašeno štapićima duvana i cigareta, koje se posle uskršnje službe podele meštanima.

Verovali ili ne, Novozelanđani na ovaj dan organizuju veliki uskršnji lov na zečeve. Oko 500 lovaca se bori za trofej i novčanu nagradu od oko 2000 evra. Pobednik je lovac koji ubije najveći broj zečeva.

Na Filipinima neki od vernika na Uskršnji vikend praktikuju samoraspeće i samobičevanje, što baš i nije po volji rimokatoličke crkve, ali se dešava i dalje.

U Švedskoj se na Veliki četvrtak devojčice oblače kao uskršnje veštice, pa kreću u prikupljanje poslastica. Ova tradicija se zasniva na verovanju da su se veštice okupljale neposredno pre Uskrsa da bi kovale zavere i pravile planove sa đavolom. Nadajmo se da je u današnje vreme poenta cele priče da se prikupe slatkiši.

Sličan običaj se odvija i u Finskoj, sa tom razlikom da deca obučena u kostime idu ulicama praveći buku čiji je cilj da otera veštice i zle duhove, a za to dobijaju slatkiše.

Španci na primer Uskrs slave vatrometom i pucnjevima iz topova, a ono što je posebno zanimljivo je da je na slikama često prikazan i Juda u situaciji kako ga ubijaju španski vojnici.

Irci na Uskrs zakopavaju haringe. Da, dobro ste pročitali, haringe. Objašnjenje je zapravo veoma jednostavno. Haringe su obeležje posta, pa njihovo zakopavanje zapravo označava kraj posta. Irci prvog dana posta obično prestaju da jedu meso, a neki se čak odriču i svih vrsta omiljene hrane, alkohola, cigareta, neki čak i televizije.

Na Bermudima stanovništvo Veliki petak obeležava puštanjem zmajeva koje ručno prave, a jedu se kolači od bakalara. Ovaj veoma interesantan običaj potiče od lokalnog učitelja koji je bio pripadnik vojske Velike Britanije, pa je na časovima veronauke Vaznesenje ilustrovao tako što je napravio zmaja (čija je osnova u obliku krsta), pa ga je pustio u nebo.

Kako piše National Geographic, na Filipinima se nedelju dana pre Uskrsa vernici zabavljaju marširajući ulicama prerušeni u rimske vojnike koji su sedam dana marširali ulicama Jerusalima tragajući za Longinom, da bi zatim rekonstruisali Hristove muke. Muškarci sami sebe bičuju i nose drvene krstove.

Dan uoči pravoslavnog Uskrsa vernici se okupljaju u crkvi Svetog groba u Jerusalimu kako bi prisustvovali čudu za koje veruju da se desilo pošto je Isus umro. Za ovo mesto je vezano predanje prema kom je Hristos vaskrsao. Tada poglavari pravoslavne crkve svake godine obavljaju ceremoniju primanja plamena koji se formira iznad Hristovog groba, a koji zatim prenose na sveće simbolišući širenje vere kod ljudi. Ono što je interesantno je da se ovaj plamen zatim specijalnim avionom prevozi u Rusiju, Grčku i druge pravoslavne zemlje.

Na ovaj hrišćanski praznik zapravo sve uskrsne, priroda se probudila, ljudi budu mobilniji, srećniji, raduju se suncu, pa makar bilo i zubato. Ptice ponovo pevaju, bubice mile, sve nekako izgleda lepše. Kuckamo se jajima, nadamo da će sve biti lepše i bolje. Pa neka tako i bude.

Neka sve što nas duhovno ne uzdiže i ne otvara nam oči ostane iza nas.

Provedite ovaj praznik u nadi da će sve ružno ostati za nama. I neka tako i bude.

Srećan vam Uskrs! Hristos Voskrese, Vaistinu Voskrese!

Kellemes Húsvéti Ünnepeket !

Joyeuses Pâques !

Frohe Ostern !

Buona Pasqua !

¡Felices Pascuas!

Vrolijk Pasen !

Szczęśliwej Wielkanocy!

God påske !

Prospera Pascha sit !

Happy Easter!

IPhasika elijabulayo !

חג פסחא שמח

Šarena uskršnja jaja (Foto: ddl.rs)