Kako se navodi na sajtu Svetske zdravstvene organizacije (WHO), najmanje jedno dete je preminulo od misteriozne bolesti jetre koja se širi Evropom i Sjedinjenim Američkim Državama.

Stručna organizacija Ujedinjenih nacija je u subotu uveče izvestila o najmanje 169 slučajeva „akutnog hepatitisa nepoznatog porekla“ . Reč je o pacijentima uzrasta od mesec dana do 16 godina, od kojih je njima 17 potrebna transplantacija jetre.

Ono što je otežavajuća okolnost je i to da virus hepatitisa koji je odgovoran za upalu jetre, daje samo opšte simptome, zbog čega se dijagnoza teže postavlja.

SZO nije izvestila o tome u kojoj državi se dogodio smrtni slučaj, ali se pouzdano zna da je do prvih slučajeva pomenute bolesti došlo u Velikoj Britaniji, gde se do sada 114 dece zarazilo misterioznom bolešću. U izveštaju međutim nije naglašeno da li je povećani skrining otkrio ove slučajeve, koji bi možda bez njega ostali neprimećeni.

Stručnjaci kažu da ovi novi slučajevi mogu biti povezani sa virusom gripa. Iz SZO su saopštili toliko, da u pozadini svega može stajati adenovirus, ali su istraživanja u toku da bi se identifikovao uzrok bolesti. Pored navedenog, kod najmanje dvadesetoro dece je dijagnostikovana i infekcija korona virusom.

Virusni hepatitis (Foto: labomedica.net)