Na kraju sednice opštinskog parlamenta u Senti, 27. maja, predsednica skupštine Žofija Sabo Dekanj, zamolila je prisutne da joj dozvole da prva postavi pitanje kada je bilo vreme za poslanička pitanja. Pošto niko nije imao ništa protiv, predsednica je dala samoj sebi reč, a o onome što je posle usledilo, sigurno će se dugo pričati, ne samo u Senti, već i u Subotici i Beogradu.

„Moje pitanje je za osobu koja sada nije ovde, pošto se jedva i pojavljivala na skupštinskim sednicama od njegovog izbora 20. avgusta 2020. godine, tačnije mislim da se to desilo samo jednom“ – rekla je Žofija Sabo Dekanj, a iz čijih je reči veoma brzo svima postalo jasno, da je pitanje adresirano na Dragana Todorovića, predsednika mesnog ogranka Srpske napredne stranke, a koji je ujedno i zamenik predsednika opštine. Predsednica skupštine je postavila Todoroviću sledeća pitanja:

-Zašto se ne pojavljuje na sednicama skupštine?

-Zašto se ne pojavljuje na sednicama saveta? Naime, zapisnici dokazuju da ni na njih ne dolazi.

-Zašto prima platu, kada ne zastupa interese stanovništva?

Sabo Dekanj je rekla i da je Todorović prisvojio opštinski auto i da je uvek na službenom putu širom Vojvodine i Srbije, te je dodala, da ako nema vremena da se bavi opštinskim poslovima, onda neka da ostavku, pa će na njegovo mesto biti izabran neko ko će raditi za Senćane. Predsednica Skupštine opštine je govorila i o tome da su neke tačke dnevnog reda sednice održane 27. maja mogle da budu pred poslanicima već u aprilu, ali sekretar ovog tela, Igor Stojkov nije pripremio materijal, te skupština nije ni zasedala u aprilu. Predsednica je u svom obraćanju uputila i nekoliko rečenica sekretaru Skupštine opštine Senta, kom je prebacila da ne radi svoj posao, i da treba da odluči da li želi da bude sekretar Skupštine opštine ili Todorovićev lični sekretar.

Predstavnici opozicije su aplauzom pozdravili ovo obraćanje, ali šta će se posle ovoga dogoditi, to ni Baba Vanga ne bi znala da kaže.

Prema informacijama Sabad Mađar So-a, čelnici mesne organizacije Srpske napredne stranke, planirali su da tri meseca sprečavaju sazivanje opštinskog predstavničkog tela, te kada se za 90 dana ne održi nijedna sednica, uz pomoć Beograda pokrenu raspuštanje pomenutog tela i da preuzmu rukovođenje gradom od SVM-a. Ovo je sprečila Žofija Sabo Dekanj, članica Srpske napredne stranke, koja je odlučila da sazove sednicu, da bi na kraju iste pred svima predstavila tekuće probleme, kao i to, ko ne radi svoj posao.

Ko će iz ove priče izaći kao pobednik, a ko kao gubitnik, to se još ne zna, ali je izvesno da ovaj slučaj od sada više nije isključivo interna stvar Srpske napredne stranke, jer ako jedna (Sabo Dekanj) ili druga strana (Dragan Todorović), bude podnela zahtev za izglasavanje nepoverenja onoj drugoj strani, za to će biti potrebni glasovi predstavnika Saveza vojvođanskih Mađara, a zatim i glasovi poslanika. A u ono u šta svi mogu biti sigurni je da senćanski predstavnici SVM-a neće glasati prema sopstvenom mišljenju i savesti, već po nalogu upućenom iz Subotice, a isto se očekuje i od članova Srpske napredne stranke, kojima će iz Beograda biti rečeno koje dugme da pritisnu…

Žofija Sabo Dekanj, predsedica Skupštine opštine Senta i Igor Stojkov, sekretar Skupštine opštine Senta (Foto: Facebook)