Prošlo je skoro godinu dana od organizovanja šezdesetih Žetelačkih svečanosti u Gornjem Bregu. Ovu manifestaciju je organizovalo i Prvo amatersko udruženje kuvara Senta, koje je osnovano 10. februara 2021. godine, samo pola godine pre same manifestacije. Decenijama je organizovalo Kulturno udruženje Petefi Šandor, na čelu sa Imreom Es Sabo. Prošle godine međutim, novac nije prebačen njima, već novoformiranom udruženju.

Prvo amatersko udruženje kuvara Senta, između ostalog je podelilo i pehare, žeteocima i učesnicima takmičenja u kuvanju, ukupne vrednosti od 34 700 dinara. To saznajemo od Silvestera Sečeija, koji je vlasnik firme za preradu metala Holker u Kanjiži, a koji je proizveo i obezbedio pehare. Sečei kaže da je pored pehara uputio i donaciju pomenutoj manifestaciji, ali je dogovor bio da pehari budu plaćeni. Za ovo je takođe potpisan i ugovor.

-Obećanje je bilo to, da će novac biti kasnije prebačen, kada Prvo amatersko udruženje kuvara Senta, čiji je predsednik Goran Balog, dobije novac od opštine Senta.

Balog Goran, poslanik, predsednik civilne organizacije (sajt opštine Senta)

Balog Goran, poslanik, predsednik civilne organizacije (sajt opštine Senta)

Koliko mi je poznato, novac je već na njihovom računu, ali meni pehari od tada nisu isplaćeni – rekao je Sečei, koji je dodao da će pravdu tražiti na sudu, ukoliko stvar ne bude mogla da se reši mirnim putem.

Potražili smo Gorana Baloga, člana skupštine opštine i Srpske napredne stranke, kao i predsednika udruženja, ali nam je samo rekao da „naša firma od njega ništa nije naručila. Izvinjavam se, vozim“, da bi spustio telefon. Nije odgovorio na našu molbu kada bi mu bilo zgodno da razgovaramo, a kasnije se nije javljao na telefon.

Opština Senta je 2. novembra 2021. godine odlučila, a sada se držite, jer naziv konkursa glasi: „o izboru programa i dodeli sredstava u oblasti razvoja poljoprivrede za finansiranje ili sufinansiranje programa i projekata udruženja i nedostajući deo programa i projekata“.

Odlukom koju je potpisao prvi čovek opštine, Rudolf Cegledi, predsednik opštine Senta, Prvo amatersko udruženje kuvara Senta je dobilo iz budžeta opštine 175 000 dinara za organizaciju 60. Žetelačkih dana – Lovačkih dana Senta.

Imre Es Sabo, organizator Žetelačkih dana kaže, da mu je pre manifestacije rečeno, da će pomenuta organizacija dobiti novac date godine, da bi ih tako autentifikovali.

-Na manifestaciju su svi došli, svi su se dobro osećali, opština je prebacila novac, ali posle toga ne znamo gde je završio. Od 175 000 dinara, možda je tridesetak hiljada potrošeno na drvari, ali po mom saznanju duguju i mesaru, kao i za izradu pehara. Ja sam morao da tražim donatore da pokrijemo troškove, jer obećani novac nikada nismo dobili. Ne znam čime sam ovo zaslužio, koji od sedamdesetih godina organizujem ovu svečanost – pita se Imre Es Sabo, koji je dodao da će zbog ovih neprijatnosti događaj u Gornjem Bregu sa dugotrajnom prošlošću ove godine izostati.

Šezdesete Žetelačke svečanosti u Gornjem Bregu ( Foto: privatna arhiva)