Nekoliko opozicionih stranaka je reagovalo na govor premijera Viktora Orbana u Baile Tušnadu u Rumuniji u subotu: prema Momentumu (Pokret Momentum), premijer je sposoban samo da huška i maltretira, a prema Mađarskoj socijalističkoj partiji (MSZP) ne treba čekati sumrak zapada, već treba raditi na usponu Mađarske, prema LMP-u (Zelena partija Mađarske) strahuje se da se premijerove reči u vezi zelenih pitanja ne mogu shvatiti ozbiljno, a Demokratska koalicija (DK) je napisala da bolesnim ljudima trebaju lekovi, a ne saveti.

U saopštenju upućenom MTI-u kao odgovor na govor Viktora Orbana, DK je formulisao ovako: „Bolesnim osobama ne dajemo savete, već lekove.“

Momentum je takođe napisao u saopštenju za javnost da je „Viktor Orban više puta pokazao da nije sposoban ni za šta drugo do za huškanje i maltretiranje, dok bi trebao da se bavi stvarnim problemima kao što je egzistencija mađarskog naroda i socijalna kriza koja pogađa zemlju.“

Prethodne nedelje je svima postalo jasno da premijer „već dugo gradi svoju politiku na lažima i prećutkuje realnu ekonomsku situaciju Mađarske“. Ništa drugačije nije učinio ni u pomenutom govoru u Baile Tušnadu, jer je više puta huškao ljude jedne na druge, hulio je na naše saveznike, ali nije pomenuo žrtve kata zakona (kata kisadózó vállalkozások tételes adója – porez za mala preduzeća, prim.prev.)  ili povećanju režijskih troškova – navodi se u saopštenju.

Mađarska socijalistička partija je u svom saopštenju napisala da je Viktor Orban u pomenutom govoru rekao da čekamo 2030. godinu, ne zato što će se tada Mađarska približiti Zapadu, već naprotiv, Zapad će se raspasti za samo osam godina. „Posle dvanaest godina vladavine Fidesa, Orban ovu jedinstvenu viziju nudi zemlji „ – napisali su. Takođe su pomenuli da je premijer u svom govoru nespretno izbegao da prizna da ekonomska i životna kriza toliko pogađa Mađarsku upravo zbog pogrešne politike vlade.

„Mađarski narod nije odgovoran za tešku situaciju u kojoj se Mađarska nalazi.“

Prema socijalistima „Orbanova vlada je obema nogama pogazila vladavinu prava, Mađarska je druga najkorumpiranija zemlja u Evropskoj uniji, inflacija je brutalna, sredstva EU ne pristižu zbog vlade.“ Tako su formulisali, da su „Viktor Orban i Fides lagali sve vreme tokom izborne kampanje. U cilju toga da zadrže politički interes i vlast, sve vreme su lagali da su trenutne cene energenata održive, uprkos činjenici da je uvozna cena gasa od prošlog leta bila veoma visoka. Lagali su o stabilnosti, o režijama, o ceni ruskih energenata, lagali su o vanrednom stanju i uglavnom o svemu“.

Prema Mađarskoj socijalističkoj partiji, nema potrebe za podizanjem cene ni struje ni gasa. U cilju obezbeđivanja egzistencije, minimalna zarada treba da bude oslobođena poreza, mora se smanjiti porez na niske plate, zaključati male penzije i izmiriti plate državnih službenika, pedagoga i zdravstvenih radnika. Osnovne životne namirnice treba da budu bez PDV-a, da se povuku izmene pomenutog kata zakona, a da najsiromašniji dobiju subvencije za pokrivanje režijskih troškova – zaključuje partija u svom saopštenju.

Lider frakcije LMŠ-a, Peter Ungar reagovao je u komentaru na Facebook-u na ono što je premijer rekao: iznenađujuće je čuti da je Viktor Orban u svom govoru kritikovao da multinacionalne kompanije ostvaruju ekstra profit kao rezultat rata. Postavlja se pitanje zašto, ako ima problem sa pomenutim, svim silama štiti velike strane kompanije koje uopšte ne plaćaju porez u Mađarskoj – dodao je on.

Opozicioni političar je sugerisao i „zašto je jedina ekonomska politika vlade u krizi da cenu recesije plaćaju šminker, dostavljač, socijalni radnik i pedagog, a ne MOL ili Mercedes?

„Zapravo nam je drago što i Viktor Orban već govori da moramo da se otrgnemo zavisnosti od gasa. Bolje ikad nego nikad, ali da premijer nije uradio upravo suprotno u proteklih deset godina, sada bismo bili u manjoj nevolji“ – napisao je Peter Ungar. Istovremeno, prema njegovim rečima, sve dok premijer ne najavi da će već sutra početi program izolacije zgrada, dok se ukine zabrana energije vetra i uvede 9 za 90 karta, strahuje se da „ni dalje ne vredi ozbiljno uzimati nijednu jedinu njegovu reč kada govori o zelenim temama“.

Na fotografiji koju je objavila pres služba premijera, Viktor Orban drži predavanje na 31. Letnjem slobodnom univerzitetu i kampu u erdeljskom Baile Tušnadu 23. jula 2022. godine (Foto: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)