Ako smo već u gornjoj napomeni spomenuli da je „sezona krastavaca“ stigla i u novinarstvo, ostanimo dosledni i ne „kvarimo“ ovo raspoloženje ozbiljnim ekonomskim i političkim temama. Uradimo to uprkos činjenici da je dole napisano prilično blisko povezano sa politikom.

Jednom od opozicionih listova, koji voli sve u sitna crevca da komentariše, zapelo je za oko da su pojedine državne institucije (čitaj: ministarstva) dodatno naručivale kupovinu alkoholnih pića. Iz ovoga se mogu zaključiti dve stvari: ili je ovogodišnja potrošnja bila loše planirana, pošto je jedva prošla polovina godine, ili su u proteklom periodu oni koji imaju pravo na potrošnju iz javnog dobra gledali dno čaše češće nego što treba.

Ovo „prekomerno konzumiranje“ je utoliko čudnije, jer iako piće nije zabranjeno na raznim, zvaničnim skupovima, ne može se nazvati ni uobičajenom navikom. Naravno prijemi i takozvani kokteli spadaju u drugu kategoriju. Tamo je nošenje kristalnih čaša od pola decilitra uokolo skoro obavezno, a sa niklovanog poslužavnika svako može najčešće da bira između rakije od kajsije, kruške, dunje i ne baš jeftinog viskija. Iz sopstvenog iskustva znamo, da cenovno nijedno od pomenutih pića ne spada u grupu bidonskih vina. Ima i mnogo primera rukovodilaca institucija koji su u svojim ormarićima poslagali razne flaše pića. Istina je međutim i to, da zaslužnim gostima ponekad ponude i bezalkoholno piće, ali nije retkost da glavešine posegnu za pićem i kada su sami (ponekad i po nekoliko puta). Može im se, pošto ih praktično niko ne kontroliše, iako zabrana opijanja na poslu ne važi samo za fabričke radnike, već i za direktore. O službenicima ministarstava i da ne govorimo! Upravo zato i jeste bilo upadljivo da je direkcija zajedničke službe republičkih organa proteklih dana naručila žestoka pića u vrednosti od 1,2 miliona dinara. Ipak, do formiranja nove vlade ima još dosta vremena, jer je malo verovatno da će ona biti formirana pre septembra. Sadašnja prva i druga garnitura čeka odluku sa najvišeg nivoa: ko ostaje, a ko odlazi? Možda u ovoj stresnoj situaciji i vreme brže prolazi uz pijuckanje?

Čaša viskija (Foto: alkopedija.com)