Kada naučnici testiraju pčele, one iznova i iznova dokazuju da imaju mnogo više da ponude od pukog oprašivanja, pravljenja meda i neustrašive lojalnosti matici. Ovi vredni insekti mogu da menjaju svoje ponašanje kada stvari izgledaju opasno i teško, a sada neki naučnici kažu da postoje dokazi da vole i da se igraju, piše npr.org.

Studija nedavno objavljena u Animal Behavior sugeriše da bumbari i pčele, kada im se ukaže prilika, vole da se igraju igračkama.

Istraživači sa univerziteta Queen Mary u Londonu, sproveli su eksperiment, u kom su postavili jedan kontejner koji je dozvoljavao pčelama da putuju od svog gnezda do područja na kome se hrane. Ali duž tog puta, pčele su imale i tu opciju da prođu kroz poseban deo sa malim drvenim kuglicama. Tokom 18 dana, naučnici su posmatrali kako pčele izlaze da stalno valjaju drvene kuglice, uprkos tome što nisu imale nikakav očigledan podsticaj za to.

Ovo otkriće sugeriše da kao i ljudi, instekti takođe stupaju u interakciju sa neživim objektima, kao oblik igre. Takođe, slično ljudima, činilo se da su mlađe pčeke razigranije od odraslih pčela.

„Ovo istraživanje pruža snažnu indikaciju da su umovi insekata daleko sofisticiraniji nego što možemo zamisliti“, rekao je Lars Chittka, profesor senzorne i bihejvioralne ekologije na pomenutom univerzitetu, koji je vodio ovu studiju.

Ranije studije su pokazale da su crne i žute bube spremne da nauče nove trikove u zamenu za hranu ili druge nagrade, pa su u ovom slučaju Chittka i njegov tim krenuli da stvore uslove koji bi eliminisali spoljne varijable. Obezbedili su da se pčele priviknu na njihov novi dom i da njihovo okruženje bude bez stresa. U jednom eksperimentu, pčele, koje su praćene prema starosti i polu, mogle su da se probiju neometanim putem do prostora za hranjenje ili da se odluče za skretanje u komoru sa drvenim kuglicama. Mnoge su skrenule. Video snimak pokazuje ove bucmaste insekte kako se drže za loptice (otprilike duplo veće od njih) i manevrišu njima. Bilo je i komičnih momenata, kada se činilo da neke pčele prave salto dok se drže za kuglice. Drugi put bi hodale unazad, vukući loptice za sobom, što je neprirodno kretanje za njih.

„Postoji mnogo životinja koje se igraju samo sa svrhom uživanja, ali je najviše primera za to kod mladih sisara i ptica“, kaže Chittka.

Prvi autor studije, Samadi Galpayage, koja je doktorant na univerzitetu Queen Mary u Londonu, dodala je da je to još jedan dokaz da insekti mogu biti sposobni da dožive osećanja.

„Oni zapravo mogu doživeti neku vrstu pozitivnih emocionalnih stanja, pa makar i rudimentarnih, kao i druge veće ili manje životinje. Ovakav pronalazak ima implikacije na naše razumevanje osećaja i dobrobiti insekata i nadamo se da će nas ohrabriti da poštujemo i štitimo život na Zemlji još više“, izjavila je ona.

Pčele se igraju (Foto: psychologytoday.com)