Prvo mi je pala na pamet opklada koja bi ovako glasila: Da se kladimo da će se na sednicama koje se održavaju tokom prvih sto dana rada Mađarskog nacionalnog saveta o svakoj tački dnevnog reda bez uzdržanih ili glasova protiv, glasati članovi sa liste Saveza vojvođanskih Mađara.

Posle mi je na um pala izreka po kojoj se jedan gospodin ne kladi na sigurno, pa sam gore pomenutu ideju bacio u smeće, i umesto toga – posle Roberta Redforda na miru – dajem jednu nepristojnu ponudu za trideset i pet članova Mađarskog nacionalnog saveta: Prvi član saveta koji bude uzdržan ili – ne daj Bože – glasa protiv bilo koje tačke dnevnog reda u naredne četiri godine, dakle do jeseni 2026. godine, moj je gost na ručku od tri jela u jednom od najpopularnijih subotičkih restorana.

Vreme će pokazati da li će postojati i jedan jedini kandidat, jedan od trideset i pet ljudi sa liste Mađarskog jedinstva, koji će se usuditi da izrazi suprotno mišljenje, protiv volje i upustava stranke.

Na trećoj sednici održanoj krajem decembra prisutno je bilo 34, a 34 je glasalo za, povodom dvadeset i jedne tačke dnevnog reda – uz pohvale i međusobne komplimente članova (partije).

U jednom normalnom svetu je nezamislivo da jedno telo za četiri godine usvaja sve odluke bez protivnih i uzdržanih glasova.

Nadam se da će se naći neko ko će moći da uživa u mom društvu tokom ručka, a ako mu ovo potonje ne treba, neka ponese ručkonošu, pa ćemo u nju spakovati hranu odabranu sa á la carte menija.

Saziv Mađarskog nacionalnog saveta (Foto: pannonrtv.com)