Kolumbijska mornarica spasila je čoveka iz Dominikane koji kaže da je preživeo 24 dana plutajući Karibima na jedrilici, jedući kečap, beli luk u prahu i kockice za supu.

Elvis Francois (47) urezao je reč „help“ na trupu čamca, za koju su zvaničnici rekli da je bila ključna za njegovo spasavanje, piše The Associated Press. Jedrilica je primećena iz vazduha 120 nautičkih milja severozapadno od poluostrva La Guajira, a Francois je kontejnerskim brodom koji je prolazio odvezen u lučki grad Cartagenu, navodi se u saopštenju kolumbijske mornarice od pre nekoliko dana.

Francois je rekao kolumbijskim vlastima da su njegove nevolje počele u decembru kada su struje odnele jedrilicu na otvoreno more, dok je vršio popravke kod ostrva St. Martin na Holandskim Antilima, gde živi. On je pozvao svoje prijatelje koji su pokušali da ga kontaktiraju, ali je čovek izgubio signal. Po njegovim rečima, nije mu preostalo ništa drugo nego da sedi i da čeka. Takođe je dodao da se hranio flašom kečapa, belim lukom u prahu i kockicama za supu.

Zvaničnik Carlos Urbano Montes je agenciji Associated Press u četvrtak rekao da je Francois sakupljao kišnicu krpom i tako preživeo. Čovek je nađen u dobrom zdravstvenom stanju, samo je izgubio na težini.

Na video snimku koji su kao svedočenje zabeležile kolumbijske vlasti, Francois je rekao da je morao stalno da uklanja vodu iz čamca kako bi sprečio da potone. Takođe je bezuspešno pokušao da zapali vatru da pošalje signal za pomoć. Konačno je prošao avion i on je davao znake ogledalom. Kako ga je mornarica obavestila, primećen je kada se avion vraćao.

„U nekom trenutku sam izgubio nadu i razmišljao o svojoj porodici, zahvaljujem se obalskoj straži. Da nije bilo njih, ne bih pričao ovu priču“ – rekao je Francois.

Mornarica je saopštila da je Francois prošao lekarski pregled na obali, a zatim je predat imigracionim vlastima da bi se vratio kući u Dominikanu.

Zaista je ovaj život čudesan. Nekom je dato da preživi i u skoro nemogućim uslovima, jer mu jednostavno vreme nije.

A na um mi pade onaj stari vic o čoveku i Bogu, znamo ga verovatno svi. Tri puta je Bog slao čamac da bi spasio čoveka, ali on to nije shvatio.

Tako je i u životu izgleda. Neko iskoristi i najmanju šansu da bi ostao u životu, a nekom se takve šanse stalno pružaju pa ih ne koristi nikada.

Sreća, pa je ovaj čovek učinio sve što je do njega bilo i to se na kraju i isplatilo.

Elvis Francois posle spašavanja (Foto: fox9.com)