Kada neko ima lepo porođajno iskustvo, prvo pitanje koje se kod majki iz Vojvodine postavlja je gde se porodila, gde je prijatno provela najteže sate, a odgovor je veoma često: u Bačkoj Topoli. U većini slučajeva o porodilištu u Bačkoj Topoli i njegovom osoblju govori se u superlativima, gde se buduće majke tamo osećaju bezbedno i dobro, a to uglavnom zavisi od osoblja, a ne od okolnosti. Zbog toga je mnoge neprijatno pogodila informacija da je u ovom porodilištu ukinuta inače najsavremenija i najprijatnija soba za buduće mame, porođajna.

Posetili smo bačkotopolski Dom zdravlja dr Janoš Hadži, da bi postavili nekoliko pitanja u vezi sa porodiljskom negom.

Inače, porođajna sala je renovirana 2019. godine uz podršku Slavice Đukić Dejanović, ministarke bez portfelja zadužene za demografiju.

Prema rečima vršioca dužnosti direktora Doma zdravlja i glavnog lekara akušerskog odeljenja, dr Čile Ileš, porođajna soba u proteklom periodu uopšte nije korišćena, jer se ovde dve godine nije porodila nijedna žena. Zvanična dozvola za korišćenje sobe nikada nije tražena, kako ističu u Domu zdravlja, jednostavno zato što u Srbiji ne postoji zakonski osnov za uvođenje ovakve nove tehnologije, odnosno ne postoji osnov za uvođenje ovakvog uslova.

Soba je postala lekarska ordinacija

„Sobu trenutno koristi načelnik akušerskog odeljenja za vreme obavljanja dužnosti, a o tome su zajedno odlučivali vd direktora Doma zdravlja, Služba za zdravstvenu zaštitu žena, akušerstvo i glavni lekar akušerstva“ – navodi se u poslatom odgovoru.

Inače, u porođajnoj sobi se nalazila i jedna kada, koja je – kako saznajemo iz Doma zdravlja – odatle uklonjena i smeštena u nusprostoriju pomenutog Doma, jer za njom jednostavno nije bilo potrebe.

Na naše pitanje, gde trudnice borave tokom porođaja, istakli su da trudnice mogu da ostanu u svojoj sobi tokom celog perioda porođaja, s obzirom da u ovom porodilištu ima malo porođaja. Ove sobe su lepo opremljene, dvokrevetne, u kojima skoro uvek boravi samo jedna trudnica. Odeljenje nikada nije puno, što znači da uvek ima slobodnih kreveta.

Nema porođaja sa prisustvom oca

Tokom epidemije covida-19, a koja još uvek zvanično traje, ali i zbog epidemije gripa, porođaju može da prisustvuje samo žena koja se porađa, Ministarstvo zdravlja trenutno ne dozvoljava prisustvo nijedne druge osobe. Na naše pitanje, kada bi bilo moguće da otac deteta ili pratilac žene prisustvuju porođaju, rekli su nam da se još ne zna da li će i kada to biti dozvoljeno, sve zavisi od dozvole ministarstva i odluke rukovodstva Doma zdravlja. Naime, svaka ustanova samostalno odlučuje da li će dozvoliti prisustvo treće osobe na porođaju.

„U našoj ustanovi, kao i do sada, porođaji se odvijaju u porođajnoj sali, na porođajnom stolu. Na način koji je zakonom propisan, a koji važi za svo akušerstvo na teritoriji Srbije. Preporuke Svetske zdravstvene organizacije prema kojima bi intervencija na porođaju trebalo da bude što manje, što se tiče fizioloških procesa, imale su se u vidu u porodilištu u Bačkoj Topoli, a imaju se i danas, kao i veoma važan ljudski odnos prema ženama.“

Porođaj može biti samo prirodan

Akušersko odeljenje Doma zdravlja dr Janoš Hadži važi za vanbolničko akušersko odeljenje i pripremljeno je samo za prirodne porođaje bez komplikacija. Ustanova nema adekvatan stručni kadar niti tehnološku opremljenost, pa dok se ovo ne promeni, ne mogu se menjati ni uslovi porođaja.

Kako izgleda rađati i roditi se u Bačkoj Topoli?

Početkom godine, samo četrnaest minuta posle ponoći, u porodilištu u Bačkoj Topoli rodila se Mila, 3250 grama i 50 centimetara. I majka i dežurna babica pričale su o porođaju Sabad Mađar So-u sa beskrajnom radošću i zahvalnošću. Njihova priča otkriva kako izgleda poroditi se i roditi u Bačkoj Topoli.

-U Bačku Topolu smo stigli oko pola jedanaest. U ponoć smo još gledali vatromet, a 14 minuta kasnije rodila se Mila. Stigla je kao čep od šampanjca. Termin je inače bio 2. januara – rekla je Silvija da bi dodala da su poštovanje, poniznost i ljubav koju je doživela od babica neprocenjivi, a pristup dr Petera Červenaka takođe.

Dežurna babica Oršolja Rajković Papaček kaže da je njima normalno da rade i praznicima.

-Takav je naš poziv, svakih nekoliko godina dođemo na red, pa se tada opraštamo od stare i dočekujemo novu godinu na radnom mestu, sa kolegama umesto sa porodicom. Ove godine smo u novogodišnjoj noći bile dežurne koleginica Eržebet Balaša i ja, a dežurni doktor je bio dr Peter Červenak. Kada smo stigli uveče, nikog nije još bilo na vidiku. Nije bilo indukovanih porođaja, unapred planiranih trudnica koje bi se porodile za Novu godinu. Posle deset sati, zazvonili su i stigla je buduća majka. Sve je išlo tako lepo, glatko i spontano. Nije bilo hitno, zapravo, u prvi mah nismo ni pomišljali da će se do jutra poroditi. Priroda je učinila svoje. Mislim da će i za nas i za mladu majku biti nezaboravno iskustvo što smo sa terase porodilišta minut-dva pre ponoći još počeli da gledamo vatromet, poželeli smo jedni drugima srećnu novu godinu zagrlivši se, ali himnu već nismo mogli da saslušamo. Ušli smo u porođajnu salu i 14 minuta posle ponoći, nakon prelepog porođaja-rođenja, zdravo novorođenče je već ležalo na majčinim grudima. Kakav je to osećaj? Fantastičan! Raditi u atmosferi punoj smirenosti, poverenja, zdravlja i ljubavi i biti tu na početku novog života – nema boljeg načina da započnete jednu godinu! – rekla je Oršolja.

Kada u porođajnoj sobi u Bačkoj Topoli (Foto: privatna arhiva)