Kako javlja CNBC, tužioci Novog Meksika demantovali su tvrdnju advokata Aleka Boldvina da su državne vlasti uništile vatreno oružje kojim je ubijena snimateljka Halina Hačins na snimanju filma „Rđa“.

Jedan od Boldvinovih advokata, Aleks Spiro, na saslušanju u četvrtak rekao je da sud možda nije svestan toga, ali treba reći da je pomenuto vatreno oružje uništila država.

„To je očigledno problem i moraćemo da vidimo to vatreno oružje ili ono što je od njega ostalo“ – dodao je Spiro.

Tužioci nisu odgovorili na Spiroovu tvrdnju tokom saslušanja, ali su za CNBC izjavili da je njegova tvrdnja lažna, dodajući da pištolj koji je Alek Boldvin koristio u pucnjavi u kojoj je ubijena Halina Hačins država nije uništila. „Pištolj je među dokazima i dostupan je odbrani da ga pregleda“ – rekla je Heder Bruer, portparol kancelarije tužioca Novog Meksika.

„Neočekivana izjava odbrane na današnjoj raspravi da je oružje uništila država, može biti referenca na izjavu u FBI-jevom izveštaju o testiranju vatrenog oružja iz jula 2022. godine, da je pomenuta šteta naneta unutrašnjim komponentama pištolja tokom FBI-jevog testiranja funkcionalnosti. Međutim, pištolj i dalje postoji i može se koristiti kao dokaz“ – dodala je Bruer.

Boldvin, zvezda i producent filma „Rđa“, držao je pištolj koji je ubio Halinu Hačins, međutim, negirao je da je povukao okidač.

Advokati Boldvina i originalna oružarka filma, Hana Gutijerez-Rid, pojavili su se virtualno na saslušanju u četvrtak. Optuženi se terete za dve različite vrste ubistva iz nehata, nakon fatalne pucnjave u kojoj je ubijena Halina Hačins u oktobru 2021. godine. Obe tačke predviđaju maksimalnu moguću kaznu od 18 meseci zatvora. Porota će odlučiti po kojoj će od ove dve tačke biti donešena osuda, ako je bude.

Tužilaštvo se već suočava sa pritiskom zbog nekih grešaka koje je napravilo od pokretanja krivičnog postupka pre nešto više od mesec dana. Na primer, potencijalna zatvorska kazna od 18 meseci je niža kazna nego što je to prvobitno bilo za Boldvina i Gutijerez-Rid.

Specijalna tužiteljka Andrea Rib prvobitno je pogrešno optužila Boldvina za poboljšanje vatrenog oružja, što bi mu dodalo još pet godina kazne ako bude osuđen. Rib je priznala u imejlovima Boldvinovim advokatima da je pogrešno primenila to poboljšanje, koje nije bilo na snazi u vreme pucnjave. Boldvinovi advokati su 7. februara podneli zahtev da se Rib povuče sa slučaja, što je ona u ponedeljak odbila. Ona istovremeno radi kao specijalni tužilac u slučaju „Rđa“, dok je i poslanik. Meksički ustav zabranjuje članu jednog ogranka vlade da vrši vlast na drugom ogranku.

Kancelarija tužilaštva tvrdila je u sudskim podnescima od ponedeljka da zato što se specijalni tužioci „ne uklapaju u potpunosti“ ni u izvršnu ni u sudsku vlast, „logičan zaključak“ je da specijalni tužioci ne pripadaju nijednom ogranku. U svom februarskom podnesku, Boldvinovi advokati su nasuprot tome tvrdili da se moć tužilaštva ne može uredno kategorisati ni kao izvršna ni kao sudska, jer spada u oba ogranka.

Ročište o zahtevu sa diskvalifikaciju zakazano je za 27. mart.

Halina Hačins i Alek Boldvin (Foto: mirror.co.uk)