Zahvaljujući Aleksandru Obradoviću, pre tri i po godine je u javnost izašlo da je Krušik prodao oružje ispod cene kompaniji GIM, koju je zastupao Branko Stefanović, pokojni otac bivšeg ministra odbrane Nebojše Stefanovića. Obradović je proveo tri nedelje u zatvoru zbog odavanja poslovne tajne, odakle je oslobođen zahvaljujući pritiscima javnosti, ali je i dalje pod istragom. Korupcijski postupak nije ni počeo, jer smo se zadovoljili time što je hrabri čovek oslobođen.

Zatim je tu slučaj detektiva Slobodana Milenkovića, koji je saznao da u Jovanjici funkcioniše najveća ilegalna plantaža marihuane u Evropi, a koju su navodno posećivali političari visokog ranga. Medijska kampanja i institucionalni pritisci su počeli, ali slučaj Jovanjica nigde nije stigao.

Tužiteljka Jasmina Paunović je prebačena u drugo odeljenje dan nakon što je šest osoba uhapšeno zbog sumnje da su prevarili javno preduzeće za 7,5 miliona dolara, nakon istrage o slučajevima korupcije u Elektroprivredi Srbije. Naknadno je premeštena i tužiteljka Bojana Savović, koja je takođe radila u Odeljenju za brobu protiv korupcije, a nakon što ni po nalogu šefa nije htela da postupi na način kojim se krši zakon.

Uzbunjivač, istražitelj, tužiteljke su radili ono što im je nalagala savest i/ili ono što im je posao, ali ih je sistem povukao. Pored dve tužiteljke, sudije, advokati, pravnici su javno istupili i pokazali kuda sve ovo vodi.

Na nedavnoj listi nevladine organizacije Freedom House, Srbija se nalazi na 16. mestu – između Avganistana i Mijanmara – među zemljama u kojima je sloboda prava dramatično smanjena u poslednjih 10 godina.

Ako sve ovo ovako ostane, biće to poraz svih nas.

Roža Feher

  Jovanjica (Foto: birn.rs)