Ipak se bez komentara ne može ostaviti činjenica da je prema Balintu Juhasu, novoimenovanom predsedniku pokrajinskog parlamenta, „civilizacijski napredak“ to što je Maja Gojković postavljena na čelo pokrajinske vlade – jer je žena i biće prva žena na čelu pokrajinske vlade u poslednjih osamdeset godina – to je obrazloženje.

Politička karijera Maje Gojković počela je devedesetih, prvo u Narodnoj radikalnoj stranci, koja se kasnije spojila sa Srpskim četničkim pokretom i formirala Srpsku radikalnu stranku. Ovu stranku je napustila 2007. godine (zvanično su je isključili godinu dana kasnije), a 2008. godine je osnovala svoju, Narodnu partiju. Iste godine partija ulazi u koaliciju sa Demokratskom strankom Srbije i Novom Srbijom, a 2010. godine ulazi u partijsku porodicu Ujedinjeni regioni Srbije. Dve godine kasnije, 2012. godine, isključena je iz ove organizacije sa obrazloženjem da je „grubo prekršila“ koalicioni sporazum, jer je mandate Narodne partije ponudila Demokratskoj stranci, da bi iste godine sopstvenu partiju utopila u Srpsku naprednu stranku, u kojoj je odmah postala član Predsedništva.

U međuvremenu je obavljala brojne partijske i javne funkcije: bila je gradonačelnica Novog Sada, pokrajinska poslanica, predsednica republičkog parlamenta, ministarka (više puta), potpredsednica savezne vlade, potpredsednica Vlade Srbije, a i obavljala je funkcije predsednice, potpredsednice i člana predsedništva u navedenim strankama.

Ali da vidimo šta ona sama misli o svemu ovome: „To je samo urbana legenda, koju je Demokratska stranka pokušala da proširi o meni; Čak i kada sam bila u koaliciji, govorili su da menjam stranke, ali sam ja uvek ostala dosledna sebi, što je najvažnije“. (Maja Gojković, 2017.)

Ali, internet (srećom) ne zaboravlja, pa evo još jednog citata nove predsednice koja predstavlja civilizacijsku tekovinu, a koji je izgovorila na početku svoje političke karijere, a na samom početku masakra u Srebrenici: „Pozdravljamo brzu akciju Armije (bosanske) Srbije, zahvaljujući kojoj je srpska Srebrenica konačno oslobođena i uništeno jedno od najvažnijih gnezda muslimanskog terora. (Maja Gojković, 14. 07. 1995.)

Možemo se čak i složiti da je postavljanje Maje Gojković na čelo vlade multietničke Vojvodine zaista civilizacijski korak. Ali u kom pravcu, gospodine predsedniče, u kom pravcu?

Maja Gojković (Foto: politika.rs)