Desetine majmuna drekavaca pronađeno je mrtvo u Meksiku, dok su druge spasili stanovnici koji su ih odneli kod lokalnog veterinara.

Ovi majmuni, koji su već ugrožena vrsta, padaju mrtvi sa drveća u Meksiku, verovatno usled ekstremne vrućine. Teško je reći koliko je majmuna uginulo u tropskim kišnim šumama na jugoistoku zemlje, ali lokalni mediji izveštavaju da je do sada umrlo čak 85 njih, dok su temperature skočile na više od 45 stepeni Celzijusa.

Zvaničnici Ministarstva za životnu sredinu kažu da istražuju brojne potencijalne uzroke koji ubijaju ove primate srednje veličine, uključujući „toplotni udar, dehidraciju, neuhranjenost ili fumigaciju useva pesticidima“, a prenosi Global News. Takođe će sprovesti studije kako bi isključili bolesti ili viruse.

Smrtni slučajevi su zabeležani u južnim državama Čijapas i Tabasko, a grupe za očuvanje divljih životinja prilično su sigurne da majmuni umiru zbog ekstremne vrućine, ali se ne mogu isključiti ni drugi važni uzroci.

Izgleda da nismo dobro čuvali ovu našu planetu i da nismo poštovali nikog drugog ko je na njoj bio možda i pre nas.

Previše je ljudska rasa postala pohlepna, te to polako, ali sigurno uzima danak.

Na listi ugroženih životinja, nalaze se i dve vrste slonova, afrički šumski i sumatranski. Zatim amurski leopard, koga zovu i mandžurijski, crni, javanski i sumatranski nosorog, orangutani, kornjače, tigrovi i mnoge druge…

Džabe nama sve pare i materija ovog sveta, kada nismo u stanju da sačuvamo sve ono što nam je ova planeta nesebično podarila. A baš zbog te besomučne potrebe za materijom, ljudski rod je zaboravio sve što jeste zapravo vredno. A zaboravio je i to da mu te pare neće vredeti ništa, kada planete više ne bude.

A na najboljem putu smo da je načisto upropastimo.

Zato, ako su nas neki vanzemaljci i posetili, verovatno su pobegli glavom bez obzira, videvši kakvi smo.

Bravo ljudski rode, bravo.

Veterinar poji mladog majmuna drekavca, spašenog usred ekstremno visokih temperatura u Tekolutilji, država Tabasko, Meksiko (Foto: globalnews.ca)