I ranije smo nagovestili da će redakcija Sabad Mađar So-a pokušati da rasvetli realnost obećanja političara i partija tokom kampanje, a ako naiđemo na neko koje ne odgovara starnosti, objavićemo.

To smo uradili u slučaju senćanske organizacije Saveza vojvođanskih Mađara, kada su nedugo nakon glasanja o ceni usluga u vrtićima počeli da skupljaju političke poene najavom da će sniziti cenu usluga vrtića.

Kao što smo nedavno ukazali i na to da je SVM gradonačelnik još pre par godina kampanjisao plivačkom i vaterpolo akademijom, čiji kamen temeljac nije ni postavljen do 2024. godine, ali je u aktuelnoj kampanji tzv. „banja“ jezerceta Brekeke već jedan od centralnih elemenata senćanske kampanje.

Čini se da je Senta skladište neiscrpnih mogućnosti sa ove tačke gledišta, jer nas je i nekoliko naših čitalaca pitalo zašto nismo pisali o otvaranju atletske staze u Senti. Priznajemo da smo bili zbunjeni ovim pitanjem, jer nismo imali takve informacije. Zatim se brzo ispostavil da je informacija stigla od Balinta Juhasa, predsednika vojvođanskog parlamenta, koji je u komentaru napisao da su „pre neki dan otvorili atletsku stazu“.

Prinuđeni smo da demantujemo reči Balinta Juhasa, predsednika Upravnog odbora Saveza vojvođanskih Mađara, jer poslednjih dana u Senti nije otvoren, niti predat, nikakav atletski teren, jedino se desilo to da je u sredu, 22. maja, rukovodstvo Saveza vojvođanskih Mađara, na čelu sa predsednikom Balintom Pastorom, a u društvu Slobodana Brankovića, direktora i generalnog sekretara Atletskog saveza Srbije, obišlo atletski teren u Senti, koji je u katastrofalnom stanju, a u tom, sadašnjem stanju nije odgovarajući da klub na njemu organizuje bilo kakvo takmičenje.

„Zajedno smo pogledali atletsku stazu u Senti, kojoj je potrebno renoviranje. Razgovarali smo o tome, zajedno tražimo i naći ćemo rešenje!“ – napisao je Balint Pastor u svom postu. Zaista ne znamo kako je Balint Juhas iz ovoga uspeo da zaključi da je u Senti SVM otvorio atletsku stazu, ali u svakom slučaju, da bismo izbegli nesporazume, evo napisaćemo značenje reči inauguracija:

Posveta u neko dostojanstvo, svečano uvođenje u zvanje, položaj, dužnost; svečano otvaranje, svečano otkrivanje; započinjanje, označavanje početka;

Kolege iz redakcije Sabad Mađar So-a primetile su i popriličan broj grešaka, koje se naravno izgube pored zamišljene inauguracije… Međutim, hajde, to je možda već do profesionalne deformacije kolega, ali možda birači ipak zaslužuju da predsednik pokrajinskog parlamenta sa što je moguće manje štamparskih i pravopisnih grešaka pokuša da odgovori na pitanja na svojoj Fejsbuk stranici.

Atletska staza u Senti (Foto: szmsz.press)