Izborna kampanja se završava u četvrtak u ponoć, pa počinje trodnevna predizborna tišina, a 2. juna će biti održani opštinski izbori u četrdeset i četiri opštine širom Vojvodine, izuzev Kule.

Stranke na vlasti su i u predizbornoj kampanji iza nas obećavale sve ono što su i pre četiri, osam, pa i više godina, a što ni od tada nije realizovano ili samo delimično. Asfaltiranje puteva, renoviranje škola, otvaranje novih radnih mesta – sve ono što u normalnoj zemlji i ne bi trebalo da budu teme kampanje, jer je vlast to odavno trebala da uradi od poreza koji plaćaju ljudi.

Vetar u leđa opoziciji dala je činjenica da vlast u Beogradu nije imala dovoljno predstavnika za formiranje gradske vlasti, ali je ona to samo delimično iskoristila, pošto se koalicija Srbija protiv nasilja raspala, jer su neki od opozicionih lidera glasali za bojkot. Tako su oni, koji su ipak odlučili da izađu na izbore i dobili dozvolu za to, prezentovali slične teme kao i vlast, što i nije iznenađujuće, jer se svi – bez obzira na pol, godine, nacionalnost i veru – suočavaju sa istim problemima. Među izborna obećanja, opozicija je na svoju zastavu stavila i partijsko zapošljavanje, što je veoma važno, jer u mnogim slučajevima upravo nesposobni partijski vojnici koče razvoj pojedinih institucija.

Bilo je i neobičnosti tokom kampanje: jednu od njih je napisao Sabad Mađar So, koji je izvestio o tome, da je prema rečima Balinta Juhasa, predsednika pokrajinskog parlamenta, Savez vojvođanskih Mađara otvorio atletsku stazu u Senti. Umesto toga, desilo se da je vođstvo SVM-a posetio stazu koja je u katastrofalnom stanju i dali su obećanje da će jednog dana oko fudbalskog terena biti izgrađena nova staza. Druga neobičnost se pre može nazvati neukusom: na groblju u Padeju, kolege i poštovaoci održali su pomen na Karolja Kesega, glavnog urednika slobodoumnog i nezavisnog nedeljnika Naplo, koji je preminuo 1997. godine, a jedan od govornika je na tom događaju zamolio prisutne da glasaju za listu vojvođanske mađarske stranke. Kampanja na jednoj komemoraciji ne samo da je neukusna, već i nešto najniže.

A mi koji smatramo da je štetno što politika svime dominira, što je polako nemoguće organizovati bilo kakav događaj i dobiti podršku za isti bez odobrenja stranke, bez reči gledamo Fejsbuk postove podržane evrima, a ispod njih brojne mađarske zastave i komentare „ sada se udružimo“, kao što nemo posmatramo i istovremeno obnavljanje profilnih slika znakom stranke, a u međuvremenu se setimo natpisa koji je bio na dijaplatnu povodom 85. rođendana Tibora Varadija, a što je slavljenik rekao pre dve godine:

„Kada bih formulisao politički program, ja bih, naravno, za cilj postavio pobedu. Da biste preživeli, morate ponovo da pobedite. Ali […] svađe, mržnju i proganjanje treba prevazići.“

Kampanja u jeku (Photo: istockphoto.com)