U nedelju, 2. juna 2024. godine, održani su lokalni izbori u 90 gradova i opština. Kako javlja N1, lista oko SNS-a ima najviše glasova u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, pokazuju preliminarni podaci.

Opozicija u Čačku i Nišu najavljuje da će moći da formira vlast, što i SNS tvrdi. Kako za sada stvari stoje, preliminarni rezultati u Nišu pokazuju da SNS ne može da formira vlast ni uz pomoć Ruske stranke.

Rezultati glasanja su kompromitovani na devet posto biračkih mesta u Beogradu i kako kažu iz Crte, ni ovi izbori se ne mogu smatrati slobodnim i poštenim. ODIHR je u preliminarnom izveštaju saopštio da su izbori dobro sprovedeni, ali su na izborni proces negativno uticali pritisci i zloupotrebe državnih resursa i medija.

Kako je agencija AP ocenila, podela među opozicionim grupama u Srbiji oslabila je njihove šanse na uspeh. Takođe su ukazali i na to da je prema zvaničnim rezultatima koalicija „na čelu sa nacionalističkom Srpskom naprednom strankom predsednika (države) Aleksandra Vučića“ ubedljivo pobedila.

Predsednik stranke Srbija centar Zdravko Ponoš izjavio je da su nepravilnosti i krađa na izborima u nedelju bili očekivani, na šta je upozoravala opozicija koja na izbore nije izašla.

„Onaj ko se rukuje s lopovom, ne treba da se čudi što mu fale prsti. To što se neko nadao da će mu ostati malo zlatne prašine, uvek se loše završi. A to su učinile stranke koje su izašle na ponovljene izbore u Beogradu, verujući da će Zakon o biračkom spisku nešto da promeni i verujući na reč režimu da neće da krade koliko je krao u decembru“, rekao je Ponoš u emisiji Među nama na televiziji Nova S.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović izjavio je da je opozicija danas daleko jača i spremnija nego što je bila pre dve godine, a rezultati u Nišu, centralnim opštinama u Beogradu i Čačku, govore da su promene moguće i bliže nego što mnogi veruju, prenosi N1.

Poslanica Zeleno-levog fronta Jelena Jerinić rekla je da je SNS izvršio ozbiljne manipulacije da bi prepravio izborni rezultat u svoju korist u opštini Novi Beograd.

„Prema našim preliminarnim rezultatima, koji su kompletni, opozicija je pobedila na Novom Beogradu i to sa 25 mandata, dakle ukupno ove dve liste, Kreni-promeni i Biramo Novi Beograd, a SNS je osvojio 24 mandata. Imamo takođe i dokaze da su toku noći ispravljani zapisnici, dakle, imamo jedan videosnimak ispravljanja zapisnika, a takođe i da je Opštinska izborna komisija rano jutro održala sednicu bez prisustva članova iz opozicije, tačnije oni nisu ni pozvani, niti su na bilo koji način obavešteni o ovoj sednici“, navela je ona na konferenciji za novinare ispred Opštinske izborne komisije na Novom Beogradu.

Politikolog Boba Stojanović je za N1 ocenio da su nedeljni lokalni izbori bili apsolutno neslobodni i nepošteni. Komentarišući prekrajanje broja odborničkih mandata sa 29 na 30, koliko je SNS osvojio u Nišu, rekao je da se rezultati mogu osporiti i da to očekuje od opozicionih stranaka.

SNS nije pobedio u Bačkoj Topoli, Senti, Kanjiži i Tutinu.

Glasačka kutija (Foto: 025.rs)