„Predsednik nacionalnog saveta i član njegovog izvršnog odbora ne mogu biti članovi rukovodstva političke stranke, kao što su predsednik, predsedništvo, izvršni odbor i tome slično“ – može se pročitati u zakonu o nacionalnim savetima, a što se čini potpuno opravdanim, jer predsednik ne treba (ne bi trebalo) da predstavlja organizaciju ili stranku, već celokupno stanovništvo date manjine.

Rukovodstvo Mađarskog nacionalnog saveta, koje čine uglavnom članovi SVM-a i čine ga isključivo kandidati sa liste Mađarskog jedinstva koju je SVM pokrenuo (nijedna druga stranka ili organizacija nije izašla na izbore), dalo je još jedan znak da ne predstavlja sve Mađare, već samo Savez vojvođanskih Mađara, s obzirom da Arpad Fremond, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta, u plaćenom oglasu promoviše analizu Balinta Pastora o izborima 2. juna, punu uvreda na račun novinara.

Ne zna se tačno koliko je Arpad Fremond potrošio na ovaj oglas, ali se zna da je potrošio manje od sto evra, kao i da se isti pojavio na ekranima 10-15 hiljada ljudi.

Sve ovo Fremond radi nakon što je najstarija organizacija za zastupanje interesa novinara u regionu, Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozvalo u četvrtak Balinta Pastora da se izvini novinarima, a podršku svojim kolegama dao je i Átlátszó Vajdaság (Transparentna Vojvodina, prim. prev.).

Čini se da su članci objavljeni u Szabad Magyar Szó-u, Észverés-u i Napló-u, veoma uticali na osetljivost predsednika SVM-a, koji u svojoj analizi govori o takozvanim novinarima i pokušava da one čije se mišljenje razlikuje od njegovog predstavi kao Soroševe plaćenike. Balint Pastor je svoj odgovor objavio u četvrtak u 10,14 i istakao ga na vrhu svoje Fejsbuk stranice, pa se čini da je ovo sada za njega najvažnija tema.

Arpad Fremond, predsednik MNS-a, Balint Pastor, lider SVM-a i Andor Deli, koji je pozvan kući iz Brisela (Foto: Deli Andor/Facebook)