Ima ljudi koji bi da Narodnu baštu u Kanjiži učine prijatnijim mestom sa više programa. Inicijativa Re-Park je ideja nekoliko lokalnih volontera, a koju podržava i opština Kanjiža. Nedavno je održan prvi Porodični dan, a pored programa prilagođenih deci, učesnici su imali priliku i da razmene ideje i popune upitnik. O detaljima smo razgovarali sa Agneš Šafranj Turu, jednim od organizatora.

Kako je nastala ideja za Re-Park?

Jednim delom zbog toga što se poslednjih godina, nažalost, osušilo sve više drveća u parku, što je kvarilo vidik. Opšte je poznato da su se uslovi životne sredine promenili poslednjih godina, ima malo padavina, a Narodna bašta je od plavnog područja Tise odvojena sa dva nasipa. Gradsku kišnicu odvodi mreža kanalizacije, a značajno je opao i nivo podzemnih voda. Svemu ovome doprinosi i činjenica da su leta sve toplija i suvlja, a padavina je već i u proleće mnogo manje. Ova promena uslova životne sredine stavlja i biljke na test, jer im je potrebno mnogo više nege. S druge strane, iskusili smo i to da osim banjskih gostiju, Kanjižani retko posećuju park. Tako se rodila ideja da bi trebalo nešto uraditi sa parkom. Došli smo do zaključka da se pod jedan, mora obnoviti vegetacija, a pod dva, da se prostor popuni sadržajem, kako bi meštani ponovo imali želju da odlaze tamo.

Ideju je prihvatila i opština, kao i vlasnik i održavalac mesta. Zato smo odlučili da izvršimo ispitivanje, da pitamo meštane za mišljenje o parku. Formirali smo tim volontera i počeli da razmišljamo o tome kako da napravimo ispitivanje javnog mnjenja. Onda smo zaključili da bi to trebalo da uradimo u okviru jednog porodičnog dana. Održan je 18. maja u parku, u okviru piknika, gde su prisutni mogli da učestvuju u raznim porodičnim programima, a pored toga smo ih zamolili i da ispune jedan upitnik. Takođe su mogli da poslušaju nekoliko predavanja o istorijatu Narodne bašte.

Kakve povratne informacije ste dobili od meštana?

Na naše veliko oduševljenje, na događaj je došlo mnogo ljudi, a većina učesnika su bile porodice sa malom decom. Dobili smo veoma dobre povratne informacije, meštanima se očigledno dopala ova inicijativa i uživali su u programima. Među decom je bila posebno uspešna potraga za blagom. Smisao ovoga je zapravo bio da se otkriju skrivena blaga Narodne bašte. Pored toga, na prostoru parka smo postavili informativne table od starih razglednica, koje su se takođe dopale ljudima. Više njih je istaklo da bi ovakve ili slične informativne table mogle da ukrašavaju park u svako doba godine. Razglednice nam je na raspolaganje stavio Délvidéki Kutató Központ, kome se ovom prilikom zahvaljujemo. Mnogo njih je ispunilo i upitnik. Održali smo i malu grupnu radionicu na licu mesta, po uzoru na World Caffe. Srećom, bilo je preduzimljivih volontera, sa kojima smo uspeli da pređemo neka pitanja. Rezultati ovoga već su objavljeni na našoj stranici na društvenim medijima.

Šta će biti prvo što ćete ostvariti u vezi sa razvojem parka?

Informacije prikupljene iz upitnika ćemo obraditi i potom ih objaviti na zvaničnoj Facebook stranici Re-Parka. Nakon toga se može pripremiti sveobuhvatni plan u kom ćemo uzeti u obzir potrebe stanovništva. Realizacija plana može podrazumevati i ozbiljnije finansijske troškove, što nije lako realizovati sredstvima lokalne samouprave, a na republičkom nivou vrlo se retko nailazi na tender za podršku uređenju zelenih površina. Ali ne bi želeli da ovo bude prepreka, tako da će sigurno biti malih koraka, kroz koje razvoj Narodne bašte može da počne. Ove godine ćemo gotovo sigurno zasaditi veću višegodišnju gredicu, a želimo da obezbedimo i biodiverzitet ovog kraja živom ogradom. Na jesen nas očekuje još jedan događaj u organizaciji nevladine organizacije Streamlet, gde će se umetnici predstaviti na temu Landart.

Kakvu ulogu u oživljavanju parka imati Vigadó, koji je u fazi renoviranja?

Vigadó je uvek igrao centralnu ulogu u životu parka. Narodna bašta je bez njega nezamisliva. Nadamo se da će se njegovo renoviranje nastaviti, ali će sigurno proći godine pre nego što ova zaštićena građevina ponovo dobije svoj stari oblik.

Čini se da je ovo područje veoma važno za Kanjižane. Da li bi želeli da ga vratite meštanima u starom ili novom ruhu?

Da, Kanjižani su učešćem u manifestaciji dokazali da im je park važan. Bilo bi rano da komentarišemo mišljenje javnosti, jer još nismo procenili rezultate upitnika. Ali mislim da je Narodna bašta za većinu važna i sa nostalgične tačke gledišta. Ovo ćemo svakako imati na umu tokom renoviranja. I mi bi želeli da ovo mesto zadrži svoju originalnu strukturu i atmosferu.

Tamara Poša

Narodna bašta u Kanjiži (Foto: szmsz.press)