Da stvari baš nisu tako crne, pa i ako nas očekuju velike vrućine ovog leta, govori i činjenica da postoje neke stvari koje radimo uglavnom samo leti. Ako se dobro zaštitimo i znamo da se ponašamo po vrućinama, leto može da bude najlepše godišnje doba.

Setite se samo godišnjeg odmora, raspusta. Divan je osećaj buditi se bez alarma, zar ne?

Nemojmo zaboraviti leti ni one najmlađe, pa sve za šta nemamo vremena tokom godine, probajmo nadoknaditi tokom letnjih meseci.

Idite u šetnje

Istražite prirodu sa decom peške. Na primer, naučne studije pokazuju da će planinarenje vašoj deci ili komšijskoj, prijateljskoj, koju god da ste poveli u avanturu, pružiti dozu fizičke aktivnosti koja je potrebna a i vi ćete ostati u formi. Zatim, može vam se pružiti prilika da otkrijete neke lokalne lepote koje do sada niste videli.

Kampovanje

Ne morate ići daleko da biste kampovali. Ako imate kuću, možete to uraditi i svom dvorištu, voćnjaku, na obližnjem izletištu. Mališani će naučiti osnove kampovanja, a vi se možda podsetite kako je bilo kada ste vi bili mali. I naravno,  priuštićete i sebi i deci jedan poseban doživljaj.

Dvorci od peska

Ako živite negde pored reke, sigurno će se naći neki peščani deo gde možete mališanima pokazati kako se prave dvorci od peska. Setite se samo koliku su vama radost pričinjavali u detinjstvu. Sigurno će i vaše dete biti oduševljeno.

Slikanje na kamenu kao umetnički izraz

Verovali ili ne, slikanje može isto tako biti interesantno na kamenju, kao i na papiru. Dečica mogu da sakupe kamenje iz dvorišta ili mogu da koriste ono što ste doneli sa mora (zar nismo svi vukli tone kamenja?) i mogu lepo da ga oslikaju. Pustite ih da razviju svoju maštu, neka slikaju smešna lica, pejzaže ili bilo šta što im padne na pamet. I pridružite im se. Možete se iznenaditi koliko to i za vas može biti opuštajuće.

Kuvanje sa sezonskim sastojcima

Na sajtu vedantu.com, kao jedna od mogućih aktivnosti za decu navodi se i kuvanje. S obzirom da je leto ono godišnje doba koje donosi obilje svežeg voća i povrća, možda je upravo ta raznolikost najbolja prilika da upoznate decu sa čarima kuvanja. Mogu da nauče kako da prave sladoled od sezonskog voća, naprave kajganu za porodični doručak (naravno uz vašu asistenciju), probaju neko novo povrće, nauče važnost konzumiranja sveže i sirove hrane.

Bojenje tkanine

Leto je idealno vreme da naučite dete kako da boji tkaninu. Verujte da ćete se i vi zabaviti i kreirati zajedno sa decom neverovatne i neobične stvari. Što je najbolje, ništa od toga ne iziskuje velike troškove. Uzmite neku staru majicu za početak i obojite je sa svojom decom, imate milijardu tutorijala na internetu za različite tehnike bojenja.

Pravljenje baštice

Leto je idealno vreme da dozvolite svom detetu da ima delić svoje bašte, a ako nemate baštu, kupite mu veću saksiju. Neka nauči na vreme da vodi računa o biljkama i neka uzgoji nešto svoje. Za početak, nekoliko zrna pasulja će učiniti čudo. Svet ume mnogo da se promeni kada se golim okom vidi razvitak novog života.

Ovo su samo neke od mnogobrojnih ideja koje možete ovog leta sprovesti u delo sa svojom ili vama bliskom decom. Podsetite se kako je to bilo biti dete, a njima priuštite jedno nezaboravno leto! Ništa ne vredi toliko kao uspomene koje zauvek ostaju u srcu!

Deca uživaju leti! (Foto: 417mag.com)