Kako je objavio Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ), leto će biti natprosečno toplo, a najtoplije će biti u julu.

Godišnja temperatura se već godinama povećava, a ni ovo leto neće biti izuzetak.

Kako meteorolozi objavljuju, srednja minimalna temperatura vazduha u junu biće iznad proseka, što znači da će svuda temperatura biti viša za oko 0,6 stepeni. Što se tiče padavina, u junu će one biti u granicama višegodišnjeg proseka, ali ipak oko 5 mm niže od proseka, a u Vojvodini će te vrednosti biti oko 10 mm niže u odnosu na prosek.

U julu nas očekuje „pakao“ prema meteorološkim prognozama, te će srednja minimalna temperatura biti viša za oko 0,7 stepeni u odnosu na prosek. Vrednosti padavina će u proseku biti oko 7 mm niže u odnosu na višegodišnji prosek.

Kako glase prognoze i avgust će biti vreo, sa takođe nižim vrednostima padavina, oko 10 do 20 mm.

Da to sve sumiramo i uprostimo, pa i prevedemo na malo kolokvijalniji jezik, direktor RHMZ Jugoslav Nikolić saopštio je da će ovo biti toplo leto sa prosečnom količinom padavina. Temperature vazduha će u Srbiji biti iznad višegodišnjeg proseka, sa odstupanjem do +2 stepena. Takođe je izjavio da će tokom juna, jula i avgusta u većem delu Srbije biti tropskih dana, sa maksimalnom temperaturom vazduha višom od 30 stepeni. Takvih dana će prema prognozama biti čak 35 do 60, a na planinama do 5 dana. Takođe postoji i mogućnost pojave toplotnih talasa tokom jula i avgusta.

S obzirom da tu ništa ne možemo promeniti, upozoravamo da je po velikim vrućinama potrebno drugačije se ponašati. Kako stručnjaci savetuju, prilikom velikih vrućina treba izbegavati izlaganje direktnom suncu u periodu od 10 do 17 časova, a to naročito važi za trudnice, decu i starije građane. U svakom slučaju, ako baš morate u tom periodu biti napolju, trudite se da budete u hladu, nosite laganu i široku odeću od prirodnih materijala. Prilikom izlaska napolje, nosite šešir, kačket, naočare za sunce i pijte mnogo vode. Takođe se savetuje izbegavanje sportskih aktivnosti na otvorenom.

Sve što možete, a tiče se fizičkih aktivnosti napolju, odložite za svežiji deo dana, u jutarnjim časovima ili u večernjim.

Očekuje nas toplo leto (Foto: civilna-zaštita.gov.hr)