Neki od vas se možda još i sećaju da sam pre nekoliko nedelja tražio pomoć od Mađarskog nacionalnog saveta zbog kršenja zakona, jer kada smo hteli da uradimo pasoš, ispostavilo se da ime u dokumentu ne može da bude napisano na mađarskom jeziku, pošto na kompjuteru koji koristi policija u Senti nema mađarskih slova. MNS je pokrenuo postupak povodom incidenta, a pre nekoliko dana sam dobio sledeću poruku.

„Sa zadovoljstvom Vas obaveštavamo da je zvaničan odgovor ombudsmana stigao u Kancelariju Mađarskog nacionalnog saveta 18. jula 2024. godine. U aneksu Vam prilažemo skenirani dokument kojim se MUP obavezuje da o svom trošku zameni putne isprave oštećenih za nove. Pored toga će se MUP pismeno izviniti oštećenima.“

Još čekamo izvinjenje, ali i ovaj slučaj dokazuje da ako se čovek zalaže za svoja prava i bude dovoljno strpljiv, pre ili kasnije će nadležni biti primorani da ispoštuju zakon. Drugo je pitanje koliko ljudi posvećuje vreme i energiju da se izbori za prava koja su zagarantovana po onima koji zastupaju interese Mađara u Vojvodini, pre svega zbog izvanrednog srpsko – mađarskog prijateljstva.

Verovatno ni ja to ne bih uradio, da mi svaki put kada sam u zvaničnim dokumentima umesto  Tőke video Teke, nije pao na pamet jedan stih iz jedne pesme Šandora Maraija, a koji glasi ovako: „Spusti se pijuk i sa tvog imena padne akcenat…“ – to jest, ako jednom taj akcenat padne, može se lako desiti da se nikada više ne vrati na svoje mesto.

Pasoš (Foto: mondo.rs)