Zvanični Vašington je tokom vikenda odbacio insinuacije Milorada Dodika da američki ambassador u Sarajevu „radi na sopstveni račun” dok je on, Dodik „spreman da sarađuje sa Amerikom”, ali ne i sa njenim predstavnikom u BiH.

Pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju James O’Brien na zvaničnom X nalogu objavio je da će SAD nastaviti sa sankcijama protiv Milorada Dodika, njegovih pomagača i drugih koji ugrožavaju američke interese u BiH.

„Sjedinjene Države snažno podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH. Nastavljamo da koristimo sva sredstva koja su nam na raspolaganju, uključujući sankcije, da branimo naše interese pozivajući na odgovornost onih koji se bave antidejtonskim, koruptnim ili antidemokratskim aktivnostima, uključujući gospodina Dodika i njegove pomagače” – stoji u objavi Jamesa O’Briena, pomoćnika državnog sekretara Antony Blinkena za područje Evrope i Evroazije.

O’Brien navodi da takve aktivnosti samo štete građanima Bosne i Hercegovine, što uključuje i stanovnike srpskog entiteta.

„Oni koji su u njih umešani biće podvrgnuti sankcijama, kao i svako ko im pruži materijalnu podršku” – navodi O’Brien.

U drugom delu objave O’Brien naglašava politiku i podršku vlade SAD svom ambasadoru u Bosni i Hercegovini Michaelu Murphy-ju.

„Ambasador Murphy predstavlja vladu Sjedinjenih Američkih Država, a on i njegov tim u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru sprovode spoljnu politiku SAD i brane američke interese u BiH. Naša ambasada je svim zainteresovanima objasnila rizike sankcija. Mi isto to radimo u zemljama širom svijeta.“ Svi američki zvaničnici će nastaviti da iznose ove stavove” – piše u objavi.

Pomoćnik američkog državnog sekretara James O`Brien (Foto: Kongres SAD)