Na sednici opštinskog veća u Senti sazvanoj za ponedeljak figurira samo jedna tačka dnevnog reda, a to je ništa drugo do drastično poskupljenje daljinskog grejanja.

U ponedeljak će 29 predstavnika odlučiti da li će prihvatiti zahtev Javnog preduzeća Elgas u vezi sa povećanjem cena. Materijal koji je poslao Elgas takođe otkriva i koliko će tačno poskupeti daljinsko grejanje:

„Povećana je cena svih troškova koji mogu uticati na proizvodnju i distribuciju toplotne energije, što znači da bi cena varijabilnog dela (energetskog nosača) porasla za 8,5 posto, a stalnog za 50 posto u odnosu na avgust prethodne godine.“

Drugim rečima, utrošena energija poskupeće za 8,5 posto, a fiksne troškove će javno preduzeće povećati za 50 posto. Gotovo je izvesno da će njihov zahtev podržati predstavnici koji čine koalicionu vlast, tj. Srpska napredna stranka i Savez vojvođanskih Mađara. Posebno je interesantno što se fiksni troškovi nigde u zemlji neće povećati za pedeset posto, pa senćanska gradska uprava sa ponosom može da kaže da su u ovoj „trci“ pobedili ostale opštine barem za jednu dužinu.

U Kruševcu grejanje je skuplje za 20 odsto, u Kragujevcu 15,6 u Subotici fiksni deo cene uvećan  je za 19,22 odsto, a varijabilni, koji se plaća po potrošnji, za  8,40.

U Beogradu grejanje je skuplje za 8,92 procenta,  a u Kraljevu za 1,42 odsto.

U Nišu uvećan je samo fiksni deo i to za 27,06 odsto, dok je cena varijabilnog dela smanjena za 8,89 odsto.

Za sada je grejanjenje jeftinije samo u Sremskoj Mitrovici i to za 10 odsto.

Toplana u Boru cene je povećala još 1. aprila za 30 odsto, jer kažu nije korigovana od 2019. Za toliko od 1. jula skuplje je i u Majdanpeku koji cenu grejanja nije menjao poslednje dve godine.

U Srbiji ima 60 toplana i cene određuju lokalne samouprave.

U „Udruženju toplana Srbije″ kažu da im je potrvrđeno da Zrenjanin, Smederevo, Trstenik, Novi Sad, Leskovac neće menjati cene grejanja, a za ostale toplane još uvek nemaju informacije hoće li i kada  lokalne samouprave odlučiti o njihovim zahtevima za korekciju cene grejanja.

Daljinsko grejanje poskupljuje drastično (Foto: ugradnjacentralnoggrejanja.rs)