Upravni odbor novosadske izdavačke kuće Forum, doneo je na sednici 12. septembra odluku da raspiše konkurs za mesto glavnog i odgovornog urednika časopisa Létünk.

Javni konkurs je i objavljen u vikend izdanju dnevnika Mađar So.

Međutim, čini se da je bilo potpuno nepotrebno gubiti vreme i energiju na sednicu odbora, a papir i štamparsko mastilo na oglas, jer je Balint Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara već unapred odlučio ko će biti glavni urednik časopisa.

U programu subotičkog radija na mađarskom jeziku 27. avgusta, Gabor Agardi je pitao da li je Pastor razgovarao o pitanjima vezanim za obrazovanje sa Jeneom Hajnalom, bivšim predsednikom MNS-a, predsednik SVM-a je odgovorio sledeće:

„Vrlo konkretno smo razgovarali o tome da li bi prihvatio da bude glavni urednik časopisa Létünk, koji ima dugu istoriju, ali poslednjih godina posluje na prilično neekonomičan način, a gospodin Jene Hajnal je prihvatio ovu molbu, zbog čega se veoma radujem. Tako da nismo samo pričali o tome tipa ›› računao bih na to, pa ćemo videti šta će od toga biti ‹‹. U svakom slučaju, ovo je još jedan dokaz onoga što imam običaj da kažem, i ne samo da kažem, da su svi potrebni i da mogu i želim da radim sa svima. Definitivno računam na iskustvo i znanje Jenea Hajnala“ – rekao je Balint Pastor i otkrio u emisiji da je sličan razgovor imao i sa Imreom Kernom, bivšim zamenikom gradonačelnika Subotice.

Možda još uvek ima ljudi koji se sećaju da Erika Bence nije ponovo imenovana za glavnog urednika iz razloga što je bilo potrebno podmladiti čelo pomenutog časopisa, a onda je Ildiko Lovaš brzo pronašla pravu osobu u liku Zoltana Mesaroša koji sada piše knjigu od trideset godina SVM-a, a koji je postao glavni urednik. Vredi pomenuti da je Erika Bence rođena 1967. godine, dok je Jene Hajnal rođen 1954. Čini se da se (kulturna) politika u međuvremenu predomislila, te odbacila pravac podmlađvanja, što nije ni čudo, jer je Ildiko Lovaš udario voz, makar figurativno, prema rečima predsednika stranke, a izgleda da duvaju novi vetrovi i u oblasti kulturnog turizma…

Balint Pastor i Jene Hajnal (Foto: szmsz.press)