Prinuđen sam da počnem hronološkim pregledom, makar samo zato što on daje odgovore na mnoge stvari kasnije.

Balint Pastor je 13. septembra na Fejsbuku objavio da su Savez vojvođanskih Mađara, koji on vodi, i Srpska napredna stranka potpisali koalicioni sporazum.

14. septembra se ispod pomenutog posta pojavio komentar, koji je sadržao link koji ukazuje na verziju koalicionog sporazuma na mađarskom jeziku.

Najčitaniji portal na mađarskom jeziku u Vojvodini, Sabad Mađar So, objavio je 15. septembra članak pod naslovom SVM traži asfaltiranje ovih puteva, u kom se nalazi sledeća rečenica:

„Spisak investicija potiče iz aneksa koalicionog sporazuma potpisanog 2024. godine.“

Drugim rečima, kolege su prepisale delove ugovora, napisali su uvod i objavili. Citat iz članka:

„Renoviranje deonice broj 106 II A reda između Telečke i Kljajićeva. Dužina deonice je 16,535 kilometara.

Pošto su naši čitaoci su naveli da deonica koja povezuje Telečku i Kljajićevo:

  • nije duga 16 kilometara
  • deonica koja povezuje pomenuta dva naselja je prošle godine obnovljena

Objavili smo članak pod naslovom: Troše deset miliona evra na obnovu deonice koja je prošle godine obnovljena?

Do 27. septembra nije stigla nikakva reakcija, ali je tada Balint Pastor između ostalog napisao sledeće:

„ISTRAŽIVAČIMA I ONIMA KOJI NAM VERUJU!

Počelo je renoviranje deonice II A nacionalnog puta broj 106 između Telečke-Bačkog Sokolca do Gornje Rogatice. Opoziciona štampa je pisala da je put odavno završen i da je greška što je to deo najnovijeg koalicionog sporazuma, ali to nije bilo tačno! ››Veliko otkriće‹‹ ni ovoga puta nije uspelo.

6.58 km između Kljajićeva i Telečke renovirano je 2023. godine, a 5,8 od preostalih 16, 53 km do Bačkog Sokolca biće renovirano sada.“

Svako ko je do sada pažljivo čitao ovu storiju, sigurno se začudio kako je od Kljajićeva postao Bački Sokolac, jer kada je Sabad Mađar So prepisao taj deo iz koalicionog sporazuma, u njemu je figuriralo Kljajićevo. E sada, molim vas pazite: ko god ode na sajt SVM-a 27. septembra i preuzme Aneks broj 1, u tekstu više neće naći Kljajićevo, već Bački Sokolac!

I još jedan dodatak. Koalicioni sporazum iz 2022. godine kaže:

„Renoviranje deonice puta II reda broj 106 između Telečke i Kljajićeva. Dužina deonice je 23,12 km.“

Još jedna zanimljivost, s obzirom da je ista deonica u postu na Fejsbuku iz 2024. godine 6.58 km, a u tekstu pre dve godine bila je 23,12 km. Bilo bi dobro sad već odlučiti, koliko je zapravo duga ta deonica…

Još bi čovek mogao da pomisli da je neko ranije pobrkao nazive naselja, a potom nije aktualizovao ugovor, te nije uzeo u obzir da je deonica koja povezuje Kljajićevo i Telečku završena, a pošto su kolege iz Sabad Mađar So-a ukazale na grešku, Kljajićevo je brzo postalo Bački Sokolac?

U svakom slučaju, u ime cele redakcije, želeo bih da se zahvalim Balintu Pastoru što je opet svetla pozornice skrenuo na Sabad Mađar So, ali mi je dužnost da dodam i to, da nije trebalo, sledeći put ne mora da se muči sa tim, jer je ujutru već bilo trenutaka kada je 4000 čitalaca listalo naše vesti, i strahujemo da server više ne može bez problema da obrađuje više pojedinačnih poseta, zbog čega nam nije potrebna (besplatna) reklama. Međutim, lagali bismo da ne priznamo da nam je posle Ildiko Lovaš, koju je prema rečima predsednika SVM-a udario voz, drago što je i Balint Pastor priznao da je jedan od naših čitalaca.

Ako sam već reagovao na post koji se bavi diskreditacijom Sabad Mađar So-a, evo samo još jedne poruke za kraj. Nakon izbora nacionalnog saveta, još uvek odjekuju reči sadašnjeg predsednika u emisiji Fokus, koja je od tada već prestala da postoji:

„I dalje postoji opoziciona štampa, opozicija više ne postoji.“

I tada sam želeo da reagujem na ovo, ali je uvek bilo važnijih stvari, te ću to sada učiniti: čak i misaoni proces koji dovodi do rečenice da opozicija ne postoji, ali ima štampu, smešan je. Međutim, sada ne želim da se bavim time, već činjenicom da ako već u imenu stoji opoziciona štampa, onda to znači da je protiv nečega. I to jeste tako, mi na to pristajemo, ne tražimo skrovišta: jesmo protiv nepotizma, protiv dodele radnih mesta prema partijskoj opredeljenosti, protiv povlačenja, a i protiv toga, da ako neko ukaže na grešku, ne priznajemo je, već je tajno ispravljamo i pokušamo da diskreditujemo nekog drugog. Sviđalo se to nekom ili ne, mi smo uvek bili, jesmo i bićemo protiv ovakvih stvari! Prijatan dan, prijatan rad!

A, da! I poseban pozdrav partijskom vojniku koji je Kljajićevo prepravio u Bački Sokolac, a o tome nije obavestio predsednika SVM-a.

Asfaltiranje (Foto: szmsz.press)