Udruženje za mentalnu higijenu „Antropos“ iz Subotice realizuje projekat The magic of inclusion – Magija inkluzije, u okviru Interreg VI-A IPA Mađarska-Srbija programa.

Partner na projektu je Egyesült Út Alapítvány iz Baje, dok su institucije podrške na projektu Školski centar i Dom učenika „Dositej Obradović“ iz Subotice i Metodički zavod za specijalnu pedagogiju iz Baje.

Projekat teži harmonizaciji dobrosusedskih odnosa kroz saradnju na polju mentalne higijene na teritoriji županije Bač-Kiškun i Severnobačkog upravnog okruga.

Projektne aktivnosti su započele 1. jula.2024. godine a planirani rok implementacije projekta je 18 meseci, do 30. decembra 2025. godine.

Projekat ima za cilj unapređenje razvojnih mogućnosti dece sa autizmom i drugim smetnjama u razvoju kroz zajednički razvoj inkluzivnog obrazovanja. Cilj je da se razvijaju individualne veštine,  povećaju mogućnosti, ojača i stimuliše suživot i stav prihvatanja. Takođe projakt se fokusira i na obuku profesionalca, upoznavanje sa edukativno-razvojnim sistemima dve zemlje i podizanje svesti o poteškoćama sa kojima se suočavaju ugrožene grupe.

Program Interreg VI A IPA Mađarska Srbija se sprovodi u okviru finansijskog okvira Evropske unije 2021-2027, u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Na osnovu „podeljenog sistema upravljanja“ zemalja učesnica Mađarske i Srbije, Program finansira i podržava projekte saradnje organizacija koje se nalaze u programskom području, mađarskim županijama Čongrad Čanad i Bač Kiškun, i srpskim teritorijama: Zapadna Bačka, Severna Bačka, Južnobačka, Severnobanatska, Centralna Banat, Južni Banat i Srem.

Program pomaže razvoju stabilnog i kooperativnog regiona i opštem kvalitetu života u pograničnom regionu. Omogućava ekonomsku saradnju organizacija iz dve zemlje, neguje zajednički identitet, kulturno i istorijsko nasleđe pograničnog regiona i doprinosi njegovom očuvanju životne sredine održivost i bezbednost.

Ovaj dokument je kreiran uz finansijsku podršku Evropske unije kroz Interreg VI-A IPA program Mađarska-Srbija. Za sadržaj ovog dokumenta je odgovorno isključivo Udruženje za mentalnu higijenu Antropos i sadržaj ovog dokumenta ne odražava zvanično mišljenje Evropske unije i/ili Upravljačkog tela Programa.