„Međunarodna situacija se zaoštrava“, „zaoštrava se klasna borba“ i „život nije torta sa šlagom“ – rekao je drug Virag u filmu Svedok, kada je jedne večeri po Jožefa Pelikana, čuvara dunavske brane došao „veliki crni auto“ i odveo ga na tajno mesto. Slobodan Vidojević, jedan od organizatora demonstracija poljoprivrednika u Čačku, po sopstvenom priznanju, protiv svoje volje je postao akter slične filmske scene. Njega je Bezbednosno-informativna agencija (BIA) prošlog utorka nasilno ugurala u crni kombi, a potom je učestvovao u dvočasovnom informativnom razgovoru u lokalnoj kancelariji BIA-e.

Istog dana je BIA je na razgovor u Subotici pozvala nekoliko poljoprivrednika, među kojima je navodno saslušan i Damir Perčić, jer su ga, prema sopstvenim rečima ispitivali, zato što su ga pojedini prorežimski listovi proglasili hrvatskim špijunom, a prema subotičkom ogranku Stranke slobode i pravde, u Subotici je bio slučaj i da su neke mađarske poljoprivrednike pripadnici BIA-e vređali, govoreći da ne govore tečno srpski i da imaju akcenat. Poljoprivrednici su naposletku obustavili ulične demonstracije, kao rezultat navodnog telefonskog obećanja.

Na sajtu BIA-e, prema definiciji, njihov zadatak je sledeći: zaštita bezbednosti Republike Srbije i sprečavanje aktivnosti usmerenih na podrivanje ustavnog državnog aparata, traženje, prikupljanje, obrada i vrednovanje bezbednosno-obaveštajnih podataka i znanja, obaveštavanje nadležnih organa o pribavljenim podacima, obavljanje drugih poslova utvrđenih zakonom o BIA-e.

Metod ubeđivanja poljoprivrednika nije deo zadataka BIA-e, niti da nabraja one za koje veruje da ne mogu da pređu granicu Srbije, da ispostavlja ekološke aktiviste ili maltretira poljoprivrednike. Istorijsko iskustvo pokazuje da što je obaveštajstvo neke zemlje „aktivnije“, to je tamo veća diktatura.

Sada su morali da ubede poljoprivrednike da prestanu da protestuju. Možda će sutra ubeđivati nastavnike. Ko li će biti sledeći?

Roža Feher

Veliki crni auto (Foto: tripadvisor.com)