Podaci Republičkog zavoda za statistiku jasno pokazuju da je u Srbiji sve poskupelo u odnosu na period od pre godinu dana, tačnije sve, osim limuna i jabuka.

Meso je za godinu dana poskupelo u proseku za od 140 do 300 dinara više, u zavisnosti od grada,što su podaci za junetinu i svinjetinu, dok je cena po kilogramu piletine ostala ista, prema podacima pomenutog RZS.  Primera radi, juneća rozbratna je u Beogradu od prošle godine skočila sa 690 dinara na čak 900, dok je u Subotici junetina poskupela sa 725 na čak 1100 dinara. U Šapcu je na primer sa 550 dinara od prošle, skočila ove godine na više od 930 dinara.

Kako navodi Danas, najskuplje svinjsko meso je 590 dinara i to u Beogradu, Subotici i Sremskoj Mitrovici. Cena pilećeg mesa je u ovom gradu ostala ista, dok je u drugim gradovima malo poskupela, osim u Novom Pazaru, gde je sa 270 dinara cena po kilogramu otišla na čak 390 dinara.

Poskupeli su i sir, mleko i jaja, te je sad cena jaja od 15 do 20 dinara po komadu u Kragujevcu, Šapcu i Subotici. Kilogram domaćeg sira je u martu prošle godine u prodavnicama bio od 240 dinara u Kraljevu do 557 dinara u na primer Zrenjaninu i Zaječaru. Za godinu dana, u Kraljevu je ista namirnica poskupela za 30 dinara, a u Zrenjaninu i Zaječaru za kilogram sira sada, godinu dana kasnije treba da izdvojite skoro 600 dinara, kao i u Sremskoj Mitrovici i Šapcu.

Sterilisano mleko je prošle godine koštalo od 73 do 100 dinara, dok ove košta od 92 do 110.

Krompir je prošle godine u martu mesecu koštao 20 dinara u Valjevu na primer, dok je ove godine u martu njegova cena bila 90 dinara. U Beogradu, Zaječaru, Nišu je ove godine cena kilograma krompira 90 dinara, dok je prošle godine u martu bio 60 dinara.

Kilogram očišćenih oraha je po podacima koje navodi Danas prošle godine koštao najviše 1180 dinara i to u Sremskoj Mitrovici, dok je ovog marta kilogram pomenute namirnice najviše 1300 dinara i to u Beogradu, Valjevu, Kraljevu, Šapcu, Novom Sadu, Zrenjaninu i Subotici.

Najprodavanije voće su bile banane, koje su u većini gradova za godinu dana poskupele za od 20 do 30 dinara.

U odnosu na 2020. godinu na primer, cene su u proseku za oko 30 posto veće, što znači da je nešto poskupelo za 55,4 posto, kao povrće, industrijsko bilje za 37,5 posto, jaja za 21, 6 posto, a mleko za 5,1 posto. Ako se vratimo malo unazad, u odnosu na period od januara do novembra 2020. godine, voće je poskupelo za 52, 8 posto.

Dalo bi se tu navesti još mnogo osnovnih namirnica, ali bi ovaj tekst onda zaista bio predugačak.

Jasno je i nama da mnogo manje toga možemo da kupimo za istu cifru od prošle godine, dovoljno je samo pogledati potrošačku korpu.

Kako statički podaci navode, prosečna plata u Srbiji je u februaru bila 62 280 dinara, što znači da nije mogla da pokrije troškove prosečne potrošačke korpe, koja je istog meseca iznosila 74 892 dinara, po podacima Ministarstva trgovine. U isto vreme, minimalac koji je iznosio 32 126 dinara, nije mogao da pokrije minimalnu cenu potrošačke korpe, koja je iznosila 38 354 dinara.

O ekonomskom tigru toliko.

O bedi u kojoj živimo isto toliko.

Vlast i vlastodršce nećemo ovog puta ni pominjati, sve je jasno.

Sve nam je to naša (ne)borba dala.

Potrošačka korpa (Foto: investitor.me)