U svom sažetku, Euronews Srbija piše da prema podacima agencije, postoji velika potražnja za sezonskim radnicima, pa ugostitelji pokušavaju tako da popune takozvane rupe, to jest nedostatak. Kuvari, konobari, pomoćnici u kuhinji su uvek potrebni. Ipak, uprkos tome, kažu da je sve teže pronaći dobru radnu snagu između maja i septembra.
Hrvatskoj bi trebalo 15 000 sezonskih radnika
U građevinskoj i mašinskoj industriji postoji stalna ponuda, pa se tako i leti može naći posao. Radnici koji pristižu iz Srbije nalaze posao ne samo u Hrvatskoj, već i u Sloveniji. Što se tiče uslužne delatnosti, u ugostiteljstvu je na početku sezone bilo potrebno 15 000 radnika. Ovo se odnosi na turistički sektor u celini.
Euronews piše da mnogi ljudi i dalje radije idu da rade u Nemačku, verujući da je to obećana zemlja, iako to uopšte nije slučaj.
U Crnoj Gori je prošle godine izdato 1438 dozvola, a 844 sezonska radnika iz Srbije su tu otišli da rade. Međutim, radnu dozvolu je teško dobiti, pa tamošnji ljudi radije rade na crno.
Koliko može da se zaradi?
U Hrvatskoj sobarica zarađuje između 700 i 900 evra, konobar između 1000 i 1300. Kuvari međutim, mogu da zarade od 1500 do čak 3000 evra. U građevinarstvu se može zaraditi između 1500 i 2000 evra. Osim plate, radnici dobijaju i stan i hranu, tako da ne moraju ni na šta da troše.
Miloš Turinski, stručnjak Poslovi Infostud-a kaže da mnogi odlaze na more na početku sezone, što ovdašnjem turizmu predstavlja ogroman problem. Tada je kod kuće teško naći i konobare, a kamoli kuvare.
Ugostiteljstvo (Foto: etrebinje.com)