Kako izveštava Reuters, Bajdenova administracija je odredila krajnji rok za sve savezne agencije, da uklone TikTok sa uređaja koje je izdala vlada. Odluka proizilazi iz sve veće podrške dve stranke da se aplikacija u potpunosti zabrani u SAD.

Jedan od uzbunjivača iz ByteDance-a, Tiktok-ove matične kompanije, tvrdi da kompanija može lako pristupiti podacima korisnika u SAD. Da li će zabrana TikTok-a u Sjedinjenim Američkim Državama zaštititi podatke korisnika? Neće, s obzirom da to ne može sprečiti druge kompanije da šalju podatke.

Prema sajtu Gizmodo, preko 28 000 nezavisnih aplikacija koristi TikTok-ove komplete za razvoj softvera. Ovi programi šalju vaše podatke na TikTok servere za funkcije kao što su ciljane reklame. Pored toga, platforma primenjuje tzv. tragače širom interneta, koji vaše podatke o pregledanju šalju nazad kompaniji.

Reuters takođe prenosi da je Američka unija za građanske slobode (ACLU) pozvala Kongres da ne zabrani aplikaciju, navodeći kao razlog neefikasnost zabrane. Tehnolog osoblja ACLU Daniel Kahn Gillmor rekao je da zabrana aplikacije sama po sebi neće zaustaviti protok podataka u TikTok. Upravo on jeste istakao ono napisano u prethodnom pasusu o softveru i tragačima. Kako je Gillmor dodao, on nema nalog, ali još uvek postoji mnogo načina na koje kompanija može da dobije podatke o njemu.

I druge društvene platforme prikupljaju isto toliko podataka kao TikTok, samo je on mnogo popularniji među mlađom populacijom.

Pored svega ovoga, Gizmodo izveštava da američke kompanije predstavljaju jednako veliki rizik za nacionalnu bezbednost kao i platforma u kineskom vlasništvu. Zašto? Zato što svi oni sarađuju sa kineskim kompanijama koje se bave tehnologijom oglašavanja, a koje podležu istim zakonima o podacima kao i TikTok. Jedini način da se na adekvatan način reši problem nacionalne bezbednosti je sprečavanje posrednika podataka da prodaju informacije drugim zemljama, prenosi boldtv.com.

Čak i kada TikTok ne bi postojao, Kina bi i dalje mogla da kupi poverljive informacije o američkim potrošačima, kako navodi Brookings institut.

Dalje, Evropska unija je kaznila Metu sa 410 miliona dolara početkom 2023. godine, zbog kršenja zakona o privatnosti podataka. Apple se takođe suočava sa nekoliko grupnih tužbi za prikupljanje podataka, nakon što su vlasnici iPhone-a odlučili da ne učestvuju u prikupljanju podataka.

Dakle, sudeći po svemu ovome, TikTok ni slučajno nije jedini koji koristi prekomerno praćenje podataka.

Kako sve ovo može da se kosi i sa nekim drugim pravima, na primer izbora i slobode govora, interesantno će biti propratiti celu ovu priču do kraja.

A do tada, obratimo pažnju na to šta nam deca, pošto je to najvažnije, gledaju na TikToku i ostalim platformama. Možda bi bilo najpametnije da se malo, makar na kratko vratimo osnovama, da malo obogatimo rečnik i pročitamo neku knjigu.

TikTok aplikacija (Foto: danas.rs)