“Naša voda, naš vazduh, naše šume – naša životna sredina” naziv je ekološkog protesta održanog juče u Beogradu ispred Vlade Republike Srbije. Protest je okupio ljubitelje prirode, aktiviste, profesore, eminentne stručnjake, novinare i sve one koji ne prežu od borbe za zaštitu zdrave životne sredine.
Naša zemlja je jedna od najzagađenijih u Evropi. Nije u potpunosti izgrađena kanalizaciona mreža, deponije ne ispunjavaju propisane uslove, a tamo gde organizovanog otpada nema, smeće se baca u reke i šume. Približno 2,5 miliona ljudi živi u oblastima sa prekomerno zagađenim vazduhom. Samo je 7,63 odsto celokupne teritorije Srbije pod zaštitom. A čak su i zaštićena područja predmet prekomernog eksploatisanja, reke se guraju u cevi, šume seku u nedogled. Zagađivači su razvili svest o nepostojanju posledica za svoje postupke. Protest je organizovao pokret “Odbranimo reke Stare planine”, a podržale mnogobrojne organizacije i inicijative, među kojima i mreža “Pošumimo Vojvodinu.”
Zahtevi o kojima se govorilo na ovom skupu tiču se pre svega izmene Zakona o zaštiti prirode, kao i izmene i dopune i donošenje svih pravnih akata koji se tiču zaštite životne sredine. Zahteva se i jedna vrlo osnovna stvar – da se već postojeći zakoni, koji su dobri, jednostavno poštuju.
Više o zahtevima možete pročitati ovde.
Mina Delić