Političke stranke levice u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji objavile su Deklaraciju o regionalnoj solidarnosti kao odgovor na socijalne, ekonomske i političke posledice koje očekuju društva u regionu usled pandemije korona virusa.

“Deklaracija donosi jasne smernice za buduću regionalnu solidarnost među zemljama nastalim raspadom Jugoslavije, kao i za aktivno delovanje progresivnih društvenih i političkih snaga”, navode inicijatori Deklaracije – Socijaldemokratska Unija iz Srbije, Radnička fronta i Nova ljevica iz Hrvatske i Levica iz Slovenije.

Deklaracija se, kako se navodi u dokumentu, temelji na socijalnoj pravdi i jednakosti, rodnoj, seksualnoj, nacionalnoj i etničkoj ravnopravnosti, očuvanju zajedničke životne sredine i njenih resursa, antifašizmu, saradnji i miru, te empatiji i međusobnoj pomoći.

“Iako već tri decenije nismo deo istog državnog okvira, naša društva dele veliki broj socijalnih i ekonomskih problema. Pandemija COVID-19, kao i mere za njeno suzbijanje, samo ubrzavaju već postojeće procese. Pandemija će se okončati, ali naša društva više neće biti ista”, navodi se u tekstu.

Dodaje se da borba za osnovne potrebe najvećeg broja ljudi nije moguća bez zajedničkih napora i regionalne solidarnosti.

Potpisnici se, pored ostalog, zalažu za međusobnu pomoć u slučaju ekonomskih kriza, obnovu i razvoj javnog zdravstva, privrednih i industrijskih resursa u javnom vlasništvu, zaštitu prirodnih resursa, obnovu i unapređenje regionalne saobraćajne infrastrukture, te sve inicijative povezivanja i saradnje među državama nastalim nakon raspada Jugoslavije.

U Deklaraciji se kaže da će se njeni potpisnici boriti protiv privatizacije i komercijalizacije zdravstva, školstva i visokog obrazovanja, rasprodaje prirodnih resursa, izazivanja sukoba i ugrožavanja dobrosusedskih odnosa, naoružavanja i diskriminacije, ksenofobije prema izbeglicama i migrantima, zatvaranja granica i podizanja zidova i žica, istorijskog revizionizma i glorifikovanja masovnih zločina.

Deklaraciju su potpisale mnoge ličnosti iz političkog i javnog života, među kojima i Boris Buden, Dubravka Ugrešić, Rajko Grlić, Mira Furlan, Dino Mustafić, Viktor Ivančić, Srećko Horvat, Dragan Markovina, Olga Dimitrijević, Antonije Pušić – Rambo Amadeus, Igor Štiks, Semezdin Mehmedinović, Rumena Bužarovska, Duško Vujošević, Ognjen Glavonić, Nenad Veličković, Andrej Nikolaidis, Marko Šelić Marčelo, Artan Sadiku, Božo Koprivica.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Foto: Pixabay