Protest zbog najavljenog otpuštanja 200 radnika i radnica Radio-televizije Vojvodine angažovanih preko agencije za zapošljavanje, održan je danas u podne ispred Studija M u Novom Sadu.

Ovo je možda jedan od najružnijih dana u istoriji ove naše javne medijske ustanove, jer će naših 200 kolega sutra ostati bez posla.

Ovim rečima je okupljene na protestu pozdravio Darko Šper, poverenik Granskog sindikata kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“.

Protest je organizovao UGS „Nezavisnost“, a predstavnici sindikata su na protestu izneli zahtev da se svi radnici koji su zaposleni preko agencija i koji su ostali bez posla prime u stalni radni odnos u Radio-televiziji Vojvodine. Drugi zahtev sindikata se tiče prakse zapošljavanja preko agencija koja, prema rečima organizatora protesta, pokrajinski javni servis košta više nego regularno zapošljavanje zbog visokih procenata koje agencije uzimaju.

Iz sindikata takođe zahtevaju da se zakaže sednica upravnih odbora Radio-televizije Vojvodine i Radio-televizije Srbije kako bi se pregovaralo o podizanju cene televizijske pretplate, jer bi se na taj način obezbedilo nezavisno finansiranje oba javna servisa. Iz sindikata je dodatno rečeno da će zahtevati ostavke rukovodstva RTV-a ukoliko zahtevi ne budu ispunjeni u što kraćem roku.