Da li RTV nekom nešto još znači?

 

Zašto Miodrag Koprivica, generalni direktor Radio i televizije Vojvodine (RTV), smatra važnim pomenuti u izjavi koju je izdala ova medijska kuća, da neće biti otpuštanja za zaposlene na određeno i neodređeno vreme? Ipak se pokazalo da će osim 64 honoraraca koji su već izbačeni na ulicu i više od 200 koji će biti otpušteni, biće ih i više od onih koji su „angažovani“ preko agencije? I ako zaista „nema otpuštanja“ u medijskoj kući, onda to znači, da honorarci i spoljni saradnici nisu bili radnici RTV-a? Nije reč o tome da sada retroaktivno oduzmemo od radnika koji su otpušteni i koji mogu biti otpušteni da mogu da kažu da su radili u RTV-u koji je nekada imao lepu prošlost – 71 godinu! Nisu naši, pa ih ne možemo ni otpustiti? Da li radnike zaista tako olako treba uzimati?

Kuda dalje: da li RTV nekom nešto još znači?

Kako je moguće, da je vest o otkazima objavljena 11. avgusta praktično zamrla bez odjeka u mađarskom novinarstvu u Vojvodini? Kako se može desiti to, da 19. avgusta objavljeno protestno pismo mađarske redakcije Radio Novog Sada i otvoreno pismo mađarske redakcije Novosadske televizije 22. avgusta ostanu bez odgovora? Nismo čuli poslednje vriske slovačke, rumunske i rusinske redakcije? Nismo čitali članak na portalu Mašina, u kom Darko Šper, predstavnik sindikata Nezavisnost kaže, da lista otpuštenih i dalje nije javna, „radnici očekuju otkaze kao da idu na streljanje“?

Kao podsetnik, možemo li da citiramo deo iz pisma mađarske redakcije?

„Da li uprava RTV-a zna, da se sa tako malim brojem zaposlenih ne može održavati 24-oro časovni program na mađarskom jeziku prema standardima javnih usluga? Ako uprava RTV-a ne može da obezbedi materijalne i ostale uslove potrebne za rad, zašto ne podnese ostavku? Ako uprava i osnivači RTV-a vole da se pozivaju na važnost manjinskih medija i višejezičnost RTV-a, zašto implicitno doprinose razgradnji istog?“

Možemo da dopunimo pitanja?

Šta je rukovodstvo RTV-a uradilo protiv toga, da 30 procenata pretplata prikupljenih u Vojvodini ne ode na Radio – televiziju Srbije (RTS), a kojoj ovaj iznos i nije potreban? Šta su preduzeli protiv toga da mlade i one manje mlade radnike ne treba ponovo da „iznajmljuju“od agencija posle dve godine: skuplje, nego da ih je sama medijska kuća zaposlila? Šta su preduzeli da spreče da se njihovi radnici ne nađu zarobljeni u mreži oprečnih zakona i statutarnih naredbi? Ako smo već kod toga: zašto je trenutna Skupština Republike Srbije osnivač RTV-a? Zašto to nije SKupština Autonomne Pokrajine Vojvodine ili – horrible dictu – zaposleni ove medijske kuće?

Na kraju krajeva: da li smo učinili sve što možemo da osiguramo da skoro 20 odsto radnika medijske kuće ne bude otpušteno u roku od nekoliko dana?

Zar o tome nije trebao da se oglasi Mađarski nacionalni savet?

Kako je moguće da nedelju dana posle objavljivanja protestnog i otvorenog pisma nismo imali vremena da u dnevnom listu, nedeljniku i vestima objavimo reportažu barem o mađarskim redakcijama RTV-a? Nemamo adresu? Izgubili smo brojeve telefona televizijskih i radio kolega? 4 – 6 otpuštenih radio kolega, 5 – 6 televizijskih, 200 radnika, kojima će u roku od par dana „zahvaliti na saradnji“ ne zaslužuju ni vest da napišemo? Informisanje na jezicima manjina je smafu (glupost)? Javno informisanje je pisličarenje (nevažno)?

Šta treba da se desi?

Da ne bi trebalo pitati – to i radim – Ištvana Ternovca, višestruko nagrađivanog saradnika i člana Izvršnog odbora Mađarskog nacionalnog saveta kakva je situacija? Da ne bi trebao konačno da se oglasi Mađarski nacionalni savet? Ili smo to već pitali? Da li smo toliko zaboravni? Znači, zar ne bi trebao konačno da se oglasi Mađarski nacionalni savet – čija medijska strategija za 2011. – 2016. pored pomoći mađarskoj redakciji podstiče i to, da MNS preuzme osnivačka prava Novosadskog radija i Novosadske televizije – po ovom pitanju, koja javna stvar i njegov značaj za vojvođanske Mađare je neosporan? Kako je moguće da Mađarski pokret koji je (ispravno) najoštrije osudio otpuštanja i pozivao MNS da se oglasi, zaboravi, da ima značajan broj članova u Mađarskom nacionalnom savetu? Požurili su?

I onda opet: da li RTV nekom nešto još znači?

Arpad Kočiš (Slobodna reč)

 RTV, naslovna fotografija: N1