Vladajuća stranka kupuje proizvode medija čiji im se ton ne sviđa, novcem iz državnog budžeta, da bi ih artikulisali kako se to vlasti sviđa. I to radi bespravno i nezakonito. Novac svih nas praktično troši na nešto tako na šta ne bi smela.

 

U ovoj zemlji verovatno ima malo onih, koji mogu da vide o čemu se zapravo radi u raspravi između pojedinih opozicionih političara i Telekoma, a u koju se povremeno umešaju predsednik vlade i neki drugi provladini političari, od kojih potonji zapravo kritikuju opozicione političare.

Lete imena, Igor Žeželj, Kurir, B92, Adria Media Group – i u suštini niko ništa ne razume, u najboljem slučaju to, da se neko opet razbacuje tolikim sumama našeg novca, kakve ne postoje ni u primerima iz aritmetike.

I da, i to je sumnjivo, da sve ima nekakve veze sa slobodom štampe ili barem sa vlasništvom iste.

Pokušaćemo da razrešimo ovaj slučaj. I pokušaćemo da rasvetlimo koji su delovi problematični.

Srpska država poseduje 58,11 odsto akcija Telekoma Srbija a.d. Građani Srbije poseduju 14,95 odsto akcija, sadašnji i bivši radnici firme vlasnici su 6,94 odsto akcija, a 20 odsto poseduje sama firma.

Prema tome, Telekom Srbija a.d. je naša, pripada srpskim poreskim obveznicima.

Prema vladinim zvaničnicima, Telekom Srbija je jedna od najprofitabilnijih kompanija u zemlji. Međutim, Miroslav Aleksić, bivši narodni poslanik i Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde, u poslednjih dobrih pola godine, pokušavaju da ukažu na to, da nešto jako nije u redu sa poslovanjem ove kompanije.

Miroslav Aleksić je 12. avgusta podneo krivičnu prijavu u Beogradu Tužilaštvu za suzbijanje organizovanog kriminala, jer smatra da je Nadzorni odbor Telekoma i državni revizor nezakonito odobrio kupovinu više kablovskih operatera na teritoriji države, i time je Telekomu (to jest: nama, poreskim obveznicima) naneo štetu od pet stotina miliona evra.

Zašto je Telekom kupio više manjih kablovskih operatera? Jer mu se može. Nisu imali potrebe za ovim, niti su oni predstavljali ozbiljniju konkurenciju državnoj mamutskoj kompaniji – ali je barem neki novac iz budžeta (sećate se, dragi Čitaoče, Telekom je naš) dospeo od kupca (Telekom), do prodavaca ( bivših vlasnika kablovskih operatera, što znači privatnih lica). Tako je izgubio prirodu javnog novca, da iskoristimo jedan izraz, ovde odgovarajući, uspostavljen u jednoj drugoj zemlji. A to je već šlag na torti prirode javnog novca, da je Telekom za pojedine kablovske operatere platio više, mnogo više ( u nekim slučajevima i dvadeset puta više od realne cene), nego što ovi operateri zaista vrede. Telekom naravno negira, da su ovi dogovori bili protivzakoniti.

Međutim, to kompanija ne poriče, da se dug Telekoma prema bankama u poslednje dve godine povećao za 300 odsto (!!!).

Jedan takav kablovski operater, Kopernikus Technology, Telekom je kupio za 195 miliona evra, a stvarna vrednost je bila 10 miliona evra.

A onda da uzmemo drugu nit na dnevni red, onu koja se povezuje sa medijima.

Pre dve godine, 2018. pod do dana današnjeg nerazjašnjenim okolnostima, izdavača bulevarskog lista Kurir, firmu pod imenom Adria Media Group je kupila kompanija Mondo Inc. koja je u vlasništvu biznismena Igora Žeželja. A koju je Žeželj uzeo na svoje ime jedva godinu dana ranije, jer je Mondo prethodno bio u vlasništvu Telekoma, te se pojavila sumnja, da je stvarni vlasnik Kurira (i drugih publikacija Adria Media Group) u suštini – Telekom.

„Cela redakcija Mondo-a nalazi se na istom mestu kao i druge Žeželjeve kompanije. Tako da je Telekom stvorio Mondo pre 15 godina, pomenuti se nalaze na istoj adresi, imaju isti broj telefona, svi su nekako povezani, nije baš zapravo jasno u kojoj podeli, jer je tu taj mračni trougao, čiji vrh čine Žeželj, Telekom i Mondo“ – ocenila je Ana Novaković, zaposlena u BIRN-u, pre dobrih pola godine.

I onda se pre nekoliko dana pojavila Marinika Tepić sa dokazima. Opoziciona političarka ima dokaz da je Žeželj kupio Kurir novcem Telekoma.

Marinika Tepić je dokazala dokumentima, da je Telekom dao Žeželju avans od deset miliona evra, a on je posle toga registrovao kupovinu Kurira (i njegovog izdavača). Iako su firme ovog biznismena malo isprovrtele ovih deset milki, suštinu ovo nije promenilo. Znači, srpski rečeno: Žeželj je Kurir kupio od naših para. Koji danas ni slučajno ni iz greške ne bi objavio nijedan članak koji kritikuje vladu, iako je, pre nego što je postao vlasništvo Žeželja (?), objavio seriju članaka, nepovoljnih za strukturu vlasti, a jedno vreme je važio i za „najvećeg neprijatelja“ predsednika srpske stranke, Aleksandra Vučića.

Međutim, nakon kupovine, Kurir se ućutao…

Prema tome, Dragi Čitaoče, od mog i našeg novca je napredna stranka kupila sebi bulevarski list, da ne piše tako nešto, što nije po volji predsednika napredne stranke.

I da, pomenuli smo i firmu Kopernikus Technology… Pa da, njen vlasnik je bio Srđan Milovanović, on je stavio u džep onih 195 milion evra, i onda je njegova firma odjednom kupila O2 TV (ranije pod imenom B92) i Prvu TV, čiji se ton takođe naglo promenio, i nimalo nije postala kritičnija prema strukturama vlasti, naprotiv…

Glasine iz Beograda kažu da će brat ovog gospodina biti ministar telekomunikacija u vladi u formiranju…

Komplikovano? Jeste. Ipak, suština je neverovatno jednostavna: vladajuća stranka kupuje proizvode medija čiji im se ton ne sviđa, novcem iz državnog budžeta, da bi ih artikulisali kako se to vlasti sviđa. I to radi bespravno i nezakonito. Novac svih nas praktično troši na nešto tako na šta ne bi smela. Barem u jednoj normalnoj zemlji.

Palma Kočanjoš (Slobodna reč)

Naslovna fotografija: Marinika Tepić, potpredsednica Stranke Slobode i pravde, prikazala je dokaze, koji potvrđuju da je javno preduzeće Telekom dalo deset miliona evra avansa Žeželju, da bi on potom registrovao kupovinu ranije prema vladi kritički nastrojenog bulevarskog lista Kurir (i njegovog izdavača)