Načelnici dve klinike i jednog instituta sa Vojnomedicinske akademije (VMA) smenjeni su sa svojih funkcija, a rešenja o smeni uručena su im u sredu, 16. septembra, saznaje N1 iz izvora bliskih sada već bivšim načelnicima.

Smenjeni su načelnik Instituta za medicinska istraživanja prof. dr sc. med. Danilo Vojvodić, načelnik Klinike za urgentnu internu medicinu prof. dr Slobodan Obradović i načelnica Klinike za kožne i polne bolesti prof. dr sc. med. Lidija Kandolf Sekulović.

Zvaničnu potvrdu ove informacije N1 nije dobio, a prema tim izvorima, u poslednjih nekoliko dana smenjeno je ukupno sedam načelnika sa VMA.

Ono što je zajedničko svim smenjenim načelnicima jeste njihova podrška otvorenom pismu koje su Vladi Republike Srbije i ostalim nadležnim institucijama uputili lekari okupljeni u grupi “Ujedinjeni protiv kovida“.

Grupa od 350 lekara u proglasu objavljenom 21. jula oštro se ogradila od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 i zatražila njegovu smenu, navodeći da se Srbija našla u javno-zdravstvenoj katastrofi.

Početkom septembra, inicijativa „Ujedinjeni protiv kovida“ prerasla je u udruženje građana istog naziva, a broj lekara koji su svojim potpisima podržali otvoreno pismo povećao se na skoro 3.000.

Vojni sindikat: Smena načelnika na VMA dokaz Vulinovog jednoumlja

Vojni sindikat Srbije ocenio je da je vest o smeni načelnika i šefova klinika u VMA, koji su koristili svoja Ustavom garantovana prava na peticiju i slobodu mišljenja, još jedna potvrda da u sistemu odbrane vlada nasilje, politička diktatura i jednoumlje, koje sprovodi odlazeći ministar Aleksandar Vulin.

„Ovakvim postupkom prema lekarima iz najuglednije zdravstvene ustanove u Srbiji i regionu, koji su na visokim i rukovodećim pozicijama upravo zato što su stručni, Vulinova administracija dodatno doprinosi urušavanju već značajno poljuljanog poverenja u stavove Кriznog štaba, što izaziva dodatnu zabrinutost i uznemirenost kod građana“, ukazuje Vojni sindikat u saopštenju.

Sindikat konstatuje da su Vulin i njegov tim posle niza primera kršenja Ustava, čineći čak i krivična dela nad predstavnicima zaposlenih, vodeći nezakonite disciplinske postupke protiv predstavnika sindikata baš zbog javnih govora i mišljenja, pokazali da u nasilju mogu da odu i korak dalje, proganjajući baš svakog ko ne misli kao oni.

Vojni sindikat je pozvao sve kolege iz VMA, koji su bili žrtve „političkog uzurpatora naše vojske“, da zaštitu potraže na sudu i da svi vide kako će Vulinova administracija objasniti činjenicu da su svi smenjeni lekari ujedno i potpisnici javno iznetog stručnog lekarskog mišljenja.

„Apelujemo na rukovodstvo države da što pre udalji Vulina sa javne funkcije koju obavlja, jer svojim kriminalnim, neustavnim i nasilničkim ponašanjem svakodnevno nanosi nesagledivu štetu, kako pripadnicima Vojske Srbije, tako i ugledu države u javnosti i svetu“, navodi se u saopštenju.

Izvor: N1, FoNet

Korona virus, naslovna fotografija: Pixabay