Kao bomba pukla je vest u ranim satima u Vašingtonu da su se Donald Tramp (Trump) i supruga Melanija zarazili koronavirusom. Lekarskoj izjavi Bele kuće prethodila je vest da je bliska predsednikova saradnica, Houp Hiks (Hope Hicks) postala simptomatična još u sredu uveče i bila je izolovana na samom predsedničkom avionu u povratku u glavni grad.

Poznavajući tok predsedničke kampanje, kao i logiku poslovanja Trampovog štaba, neophodno je analizirati situaciju nešto dublje.

Setimo se samo da u prvoj televizijskoj debati dvojice kandidata, održanoj u utorak uveče, Tramp se ponašao na tako grozan način da ga je oštro kritikovala čak i TV Foks (Fox) koja mu već petu godinu pruža bezuslovnu podršku i beskrajno, besplatno vreme na malom ekranu.

Tramp je naime – na pitanje medijatora – odbio da osudi neofašističku, belu suprematističku, ekstremno desničarsku organizaciju „Ponosni momci“ (Proud Boys) čiji članovi obilaze zemlju do zuba naoružani ogromnim mašinkama kako bi zastrašili mirne demonstrante i ljude koji izlaze na glasanje (već u toku u mnogim saveznim državama). Pomenutu grupu je čak i Savezni biro za istrage (FBI) pre dve godine uvrstilo u spisak ekstremno nasilničkih organiyacija.

Urpkos inisistranju medijatora i demokratskog protivkandidata Džoa Bajdena (Joe Biden), Tramp je lukavo odgovorio da „Ponosni momci“ treba da se povuku i da budu u stanju pripravnosti“.

Organizacija je naravno odmah počela da slavi predsedničku podršku…

Američki mediji su dva dana raspravljali samo o tom incidentu. Trampove brojke su nastavile da opadaju i dalje u ispitivanjima javnog mnenja. Čak su se i njegovi savetnici uplašili za novembarski ishod.

Ne može se isključiti mogućnost da je Trampov štab odlučio da spreči sličan predsednikov krah u sledećoj televizijskoj debati zakazanoj za 15. oktobar. Predsednik, naravno, ne može da prosto pobegne od debate, te nije ništa jednostavnije nego da njega i suprugu stave u karantin. Na osnovu toga postaje normalno da druge debate neće biti. Štaviše, njegovu porodicu će opkoliti talas simpatije i zabrinutosti.

A dve nedelje kasnije, po isteku karantina, Tramp će se pojaviti trijumfalno „izlečen“, pošto je „dokazao“ da virus baš i nije toliko opasan i da nema potrebe za nošenje maski.

Zanimljivo je prisetiti se da je ista Houp Hiks – koja se sada „žrtvovala“ kao „prvobolesna“ od koga su Trampovi mogli da dobiju virus – bila izvor i one „genijalne“ ideje da se predsednik 1. juna prošeta od Bele kuće do (zbog pandemije zatvorene) crkve preko parka i da podiže (prvo naopako) Bibliju. Nakon čega je biskup te crkve izjavio da je korišćenje svetih simbola u političke svrhe neprihvatljivo.

Nadajmo se da nismo u pravu. Ali istorijski primeri Trampovih prevara i trikova pokazuju kako se on često izvlačio iz teških situacija „kopanjem još dubljih rupa“ i pokopavanjem loših vesti još gorima.

Prisetimo se trenutka u prethodnoj kampanji kada se pojavila „holivudska  video traka“ na kojoj se Tramp slikom i glasom hvali da može da uradi bilo šta sa lepim ženama:

„Mogu da ih iznenada poljubim, da ih zgrabim za grudi ili za p…ku: sve ti dozvoljavaju ako si slavan.“

Iste večeri su na Vikiliksu (Wikileaks) bile objavljene elektronske poruke iz unutrašnje korespondencije Demokratske stranke koje su ukrale ruske tajne službe. A američki mediji su odmah prestali da se bave Trampovom skandaloznom izjavom.

Isto se desilo i sada: već je kraj analiziranju Trampovog flertovanja sa ekstremistima, i svi se mole za oporavak predsednika i Prve dame.

Rupa za vesti izvrsno se kopa.

Tibor Purger (Slobodna reč)

Članovi ekstremističke organizacije Ponosni momci (Proud Boys) haraju zemljom, do zuba naoružani (Foto: John Locker/AP)