Sve je jasnije da oni na vlasti koriste korona virus da bi ojačali sopstvene pozicije. Sve se više rađa takvih odluka, koje su u potpunoj suprotnosti sa nekom ranijom odlukom ili odredbom, ne daju više čak ni na izgled, a ne interesuje ih ni to što time gube i ono malo poverenja što ga ima mala grupa građana.

U Adi je skupština 24. septembra odlučila da izmeni Pravilnik o lokalnim zajednicama. U odluci prihvaćenoj 2019. godine navodi se da će izbori za lokalne mesne odbore biti raspisani u roku od godinu dana, a u novoj već stoji da će biti raspisani u roku od dve godine. S obzirom da nema obrazloženja u odredbi objavljenoj na veb stranici opštine, čini se jasnim da se odlaganje pripisuje epidemiji korona virusa. Kada je 4. maja Aleksandar Vučič raspisao lokalne i republičke izbore za 21. jun, registrovana su 93 novoobolela u državi. 24. septembra, kada je pomenuta skupština opštine donela odluku o odlaganju izbora za mesnu zajednicu, broj zaraženih korona virusom se u Srbiji povećao za 83. I iz ovoga se vidi, da kada je vlasti to bilo važno, onda su raspisali izbore, a kada ne, onda su odložili glasanje za celu jednu godinu.

Sigurno se mnogo njih još seća toga, kada je 5. juna Ištvan Pastor, predsednik Saveza Vojvođanskih Mađara izjavio da su pregovori urodili plodom, te će se održati vašar u Senti. Pažnja, sledi važan podatak: tog dana je broj novozaraženih bio 96. Onda je došao 30. septembar, kada je odlučeno da u oktobru neće biti vašara u Senti. To su 1. oktobra izjavili član gradskog veća i direktor komunalnog preduzeća, koji su rekli, da epidemiološki propisi ne dozvoljavaju organizovanje vašara. U Srbiji su 30. septembra registrovane 72. novozaražene osobe. Ali ovim nije kraj niza kontradiktornih izjava i postupaka – pa samim tim ni ovog članka – jer 7. oktobra, kada se broj zaraženih u državi povećao na 121, opštinski krizni štab u Bačkoj Topoli je na osnovu epidemioloških propisa odobrio javnom preduzeću Pijaca da u oktobru organizuje vašar u Bačkoj Topoli.

Mislim da ovome ne treba skoro ništa dodati, svi vide, koliko su usaglašeni brojevi koji se tiču korona virusa i postupci onih koji vrše vlast (doslovno vrše, samo šteta što to rade na nama).

Janoš Teke (Slobodna reč)

 Korona virus, naslovna fotografija: Pixabay